15 Temmuz 2012 Pazar

3. Dünya Mestanlı Buluşması Finali Muhteşem oldu

3. Dünya Mestanlılar Buluşması Sınırları Eritti
Bu yıl üçüncüsü düzenlen ve Oruç Günleri dolayısıyla bir yedice ileri alınan 3. Mestanlılar Buluşması binlerce kişiyi memleketlerine geri getirdi. Önce zorunlu göç, korku göçü, istekli göç ve şimdi de ekonomik göç bu zengin toprakları biçti ve ana baba, çoluk çocuk, kardeşler, büyük küçük arasında sınırlar ve aşılması her zaman kolay olmayan uzaklıklar getirdi. İşte bu hasrete son vermek için bu fikirle üç yıl önce tohumları ekilen buluşma giderek meyvelerini vermeye başlıyor. Ağırlıklı olarak Türkiye ve Batı Avrupa’nın bazı ülkelerinden gelen “misafirler” Mestanlı’ya canlılık ekonomisine de hissedilebilir para aktarmaktalar. Kutlamaya sadece Türkler katılmadı. Komşuları gibi daha çok ekonomik nedenlerden dolayı memleketini terke eden Bulgarlar da katıldı. Hoşgörü ve karşılıklı saygı içerisinde geçen eski hatıralar tazelendi.
Kutlamalar esnasında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ancak kapanış kent meydanındaki merkezde yapıldı. Pek alışılmadık da olsa eğlence akışı tulum gösterisi ve her göçmen Bulgar’ın yüreğindeki “Oblaçe li byalo” şarkısıyla başladı. Geceye renk katan Bulgaristan’ın en deneyimli ve yüksek kalitede halkoyunları sergileyen Kırcaali Ömer Lütfi Toplum Merkezinde etkinlikler yürüten Kırcaali Halkoyunları Topluluğunun Çiftetelli gösterisi yüksek alkış aldı, gösteri 100’lerce telefon ve onlarca görüntü alma aygıtlarıyla kayıt yapıldı.
Güneşin batmasıyla meydandaki kalabalık da çokaldı. Sürekli bir insan akışı olduğundan konukların sayısının belirlemek zordu. Biraz önce kendi kültüründen bir sunuma şahit olan Mestanlılar sonra Bulgar Rodop ve Şop halkoyunları gösterilerini izlediler ve biraz da tanıma fırsatı buldular. Her ne kadar köçek gösterisi çok alkışlansa da Türk çalgı ve Balkan ezgileriyle oluşturulan ve adı “pop-folk” olan, bu tarzı şarkılar söyleyen Rayna konseri geceye damgasını vurdu. Belli ki göçmen konutlarında bu müzik epey dinleniyor!
Havai fişek gösterisi geceyi renklendirdi.
Kaynak İsmail Köseömer  http://kırcaalihaber.com/  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder