18 Temmuz 2012 Çarşamba

Bulgaristan'da Kültür Faaliyetleri

Ömer Lütfi Kültür Derneğine
Kitap Bağışı Yapıldı
Aslen Ardino (Eğridere) Belediyesi’nin Brezen (Halaçdere) köyünde dünyaya gelen, hala Sofya’da oturan gazeteci-yazar Dr. İsmail Cambazov, yeğeni Kırcaali’li avukat-yazar Mustafa Bayramali aracılığıyla bugün Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Kütüphanesine en son basılan “Bulgaristan Türk Basını Tarihinde Yeni Işık-Nova Svetlina Gazetesi” adlı kitabından 5 adet bağışta bulundu.
Mustafa Bayramali’den alınan bilgiye göre 2011 yılında İstanbul’da basılan kitapta yazar, Yeni Işık gazetesinin 9 Eylül 1944 tarihinden demokrasi döneminde kapanıncaya kadar tarihini vermiş ve bunun yanı sıra gazetedeki kendi çalışmalarını da anlatmıştır. Başta Türkçe çıkan gazetenin adı Işık, sonra Yeni Işık olmuştur. Daha sonra gazete Türkçe ve Bulgarca olarak Yeni Işık /Nova Svetlina/ adında yayınlanmıştır. Bir dönem gazete sadece Bulgar Dilinde Nova Svetlina adıyla, ondan sonra tekrar Türkçe ve Bulgarcada Işık /Svetlina/ adında basılmıştır. Gazete en son Güven /Doverie/ adıyla okuyucusuyla buluşmuştur. Yazar, kitabında Bulgaristan Türklerine karşı zorla asimilasyon politikası uygulandığı dönemde gazeteye verilen ödevler ve onların nasıl icra edildiğine dair ayrıca bölümler ayırmış.
“Bulgaristan Türk Basını Tarihinde Yeni Işık /Nova Svetlina/ Gazetesi” kitabının önsözünde yazar, “Bu kitapta kötülüğe ya da iyiliğe örnek gösterdiğim arkadaşları da, eleştirmek fikrinden uzağım. Okuyucuya, hele de arkamızdan gelen nesillere telkin etmek istediğim fikir şu: “İçinde çalıştığımız objektif ve sübjektif ortam bizi yanılttı. Birçok yanlışlıklar yaptık, günahlar işledik. Siz bizim karışık, inişli-çıkışlı hayatımızdan ibret alınız ki, yanlışlıklarımızı tekrarlamayasınız. Allah hepimizin yardımcısı olsun” diye sözünü tamamlamış.
Mustafa Bayramali, Dr. İsmail Cambazov’un aynı kitabından kendisinin aracılığıyla Ardino Rodopska İskra (Rodop Kıvılcımı) Toplum Merkezi ve Cami Kütüphanesine, Momçilgrad (Mestanlı) Nov Jivot (Yeni Hayat) Toplum Merkezi ve İlâhiyat Lisesi Kütüphanesine de bağışta bulunacağını duyurdu.
Dernek kütüphanesinde kitapları kabul eden Nesrin Hasan, “Ömer Lütfi Kültür Derneği Kütüphanesine daha çok Türkiye’den dernekler kitap bağışında bulunuyor. Tabii ki, yerel şair ve yazarlarımız da yeni çıkardıkları kitaplarından kütüphaneye birkaç adet hediye etmeyi unutmuyorlar. Ömer Lütfi Kültür Derneği yönetimi adına Dr. İsmail Cambazov’un en son kitabını bize bağış etmesinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu değerli kitabın çok sayıda okuyucusu olacağından eminim” diye kaydetti.
Dr. İsmail Cambazov’un daha önce çıkardığı kitaplarından da Ömer Lütfi Kültür Derneğine hediye ettiği anlaşıldı.
Dr. İsmail Cambazov, 10 Haziran 1928 tarihinde Ardino’nun Brezen köyünde doğmuştur. İlkokulu köyünde, rüştiyeyi ise Kırcaali’de bitirmiş. Şumnu Medresetü’n Nüvvâb mezunudur. Nüvvâb’tan sonra 1953’de Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. “Yeni Işık” gazetesinde çalışırken dışarıdan öğrenimini sürdürerek Sofya Üniversitesi’nin Gazetecilik Fakültesi’nden diploma ve Toplumsal Bilimler ve Sosyal İdare Akademisi’nden „ Felsefe Bilimleri Doktoru” unvanını kazanmıştır. Tüm hayatı gazetecilikle geçen Dr. Cambazov, İslâm Enstitüsü’nde ders vermiş, rektörlüğünü yapmıştır. Hâli hazırda Sofya’da yaşayan Dr. Cambazov hatıralarını yazmakla meşguldür. Şimdiye kadar “Medresetü’n-Nüvvâb”, “Sofya İslâm Enstitüsü”, “Osman Kılıç Mahkemesi’nin Perde Arkası” başlıklı kitapları, “Bulgaristan’da Gazetecilik Yazgım” adlı hatıratı ve en son “Bulgaristan Türk Basını Tarihinde Yeni Işık-Nova Svetlina Gazetesi” (Belgeler, Bilgiler, Anılar) adlı kitabı yayınlanmıştır.
Dr. İsmail Cambazov’un şu anda çocukluk dönemi ve Kırcaali rüştiyesini bitirinceye kadar hayatını anlattığı yeni bir kitap hazırladığını öğrendik.
Kaynak Resmiye Mümün http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9057
 Ardino Kamu Destek Merkezi,
Çocuklar İçin Yaz Programı Düzenliyor
Ardino (Eğridere) Kamu Destek Merkezi (ZOP) Müdürü Svetla Semercieva, hizmet verdikleri çocuk ve gençlerin sosyal uyum ve günlük yaşam becerilerinin gelişimine dair bir yaz programı düzenleneceğini bildirdi. Programın Haziran’dan Eylül ayına kadar haftada bir kez grup çalışmasıyla gerçekleştirilmeye devam edeceği açıklandı.
Yaz çalışmaları çocukların yeni yeni şeyleri deneyip bulmalarını teşvik eden müzik, uygulamalı sanat, dramatizasyon, spor ve konu tartışmaları gibi alanlarda çeşitli faaliyetlerin pratiği yapılarak gerçekleştirilmektedir.
Semercieva, “Bu faaliyetlerle öğrencilerin tatil zamanının daha dolu dolu değerlendirilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda çocukların sosyal becerileri ve aralarındaki iletişim teşvik edilerek genel anlamda gelişimine yardım edilmesi hedefleniyor. Pratik programında yer almaları çocukların çeşitli beceri ve ilgi alanlarını geliştirilmeye, deneme ve araştırmalar yapmalarına, merak ettikleri şeylerin cevaplarını bulmaya, problemlerini ortaya atıp, hoşgörülü ve dostane bir ortamda paylaşmalarına imkan sağlamaktadır” diye izah etti.
Temmuz ayının sonunda Ardino ZOP kurumunun açılışının dördüncü yılı münasebetiyle kent yakınındaki Orlovi Skali (Kartal Kayalara) adlı doğa harikasına bir gezi düzenlenecek.
Kaynak Güner Şükrü http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9056

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder