17 Temmuz 2012 Salı

Gümülcine Poşpoş Tekkesi

Poşpoş Tekkesi İçin Bir Adım Daha

Gümülcine’deki Poşpoş Tekkesi’nin yeniden inşaa edilmesi için önemli bir adım atıldı.
Poşpoş Tekkesi, Gümülcine şehir planı içinde olmasına rağmen, 1981’de yol açılımı nedeniyle plan dışında kaldı. Bundan dolayı yeniden inşaasına bir türlü izin verilemeyen Poşpoş Tekkesi için Gümülcine Belediye Meclisi’nde alınan kararla önemli bir adım atıldı.
Gümülcine Belediye Meclisi aldığı kararla, Poşpoş Tekkesi’nin bulunduğu alanı imar planına dahil ederek, tekkenin yeniden inşaa edilebilmesi yolunu açtı.
Gümülcine Belediyesi tarafından 10 Temmuz’da yapılan basın açıklamasında, 198–2012 sayılı belediye meclis kararı ile Gümülcine’nin “Nea Mousinopoli” bölgesinde bulunan ve Eski Cami Vakfı’na ait olan arazinin imar planına dâhil edildiği ve mevcut arazinin yüzde 11’inde kamu yararına olacak bina yapılabileceği yönünde karar alındığı belirtildi.
Yapılacak olan binanın yüksekliğinin 3,30, çatının ise 1,50 metre yüksekliğinde olacağı belirtildi.
Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa Gündem’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gümülcine Belediye meclisi tarihi Poşpoş Tekkesi’nin yeniden inşaa edilmesi için çok önemli bir adım attı.” dedi.
Meclisin aldığı kararla, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın onayından sonra verilecek imar izniyle tekkenin yeniden yapılabileceğini söyleyen Rıdvan Molla İsa, “Bildiğiniz gibi tarihi Tekke’nin yeninden yapılması için tayinli cemaatin uzun yıllardan beri dilekçesi vardı. İmar Müdürlüğü eskiden valiliklere bağlıydı. Kallikratis planıyla belediyelere bağlanmasından sonra Poşpoş Tekkesi’nin yapılması meselesi tekrar gündeme geldi. İnşaat izninin çıkabilmesi için önce şehir planı dışında tutulan tekke arazisinin inşaat alanı kapsamına dahil edilmesi gerekiyordu. İşte Gümülcine Belediye Meclisi yaptığı toplantıda bunun kararını alarak, inşaat izninin alınabilmesi için önemli bir adım attı. Bundan sonraki aşamada, tayinli cemaat idaresi belediye meclisinin aldığı kararla, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na izin başvurusunda bulunacak. Oradan da iznin çıkması halinde tekrar belediyemize bağlı çalışan İmar Müdürlüğü’ne inşaat izni için başvuracak. Bu bürokratik işlemler tamamlandıktan ve gerekli izinler elde edildikten sonra çalışmalar başlayabilir. Şahsen önemli bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Temennim tarihi değeri büyük Poşpoş Tekkesi’nin yeniden canlanmasıdır. Ayrıca bu belediye kararının oy birliğiyle alınmış olması da çok büyük bir gelişmedir.” dedi.
Sibel Mustafaoğlu: “Önemli Bir Gelişme”
Öte yandan, Gümülcine Belediyesi’nde Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Poşpoş Tekkesi’nin yeniden inşaatına yol açan belediye meclis kararını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Mustafaoğlu, “Konunun meclise gelmesi ve onaylaması önemli bir adımdır. Ancak daha da önemlisi Kültür Bakanlığı’ndan ve daha sonra İmar Müdürlüğü’nden inşaat izninin çıkmasıdır. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğiz.” dedi.
Poşpoş Tekkesi
Emin Kadiroğlu’nun Öğretmenin Sesi dergisi için kaleme aldığı “Ecdad Miraslarımız -26- Gümülcine’de Poşpoş-Poştuboş Baba Tekkesi” başlıklı yazısında şu bilgiler yer alıyor:
“Postuboş - Poşpoş Tekkesi hakkında H. 1310 - M. 1893 tarihli Edirne Salnamesi’nde şu bilgiler vardır:
“Postuboş Baba, cennetmekân I. Sultan Murat Hüdâvendigâr zamanında, ulemâ ve meşâyih-i kirâmdan olup, bu havalinin fethi esnasında Gazi Evrenos Bey ile birlikte Gümülcine’ye gelmiş ve burasını mekân ittihâz ederek, vefat eylemesiyle kasaba civarında mahall-i mahsusa defnedilmiştir.
Hakkında fazla bilgi olmamakla beraber türbe-i şerifi ve tekkesi mevcut ve misafirhanesi küşâdedir (açık ve şendir).
Bu din büyüğünün kurduğu tekke (600) yıl hizmet vermiş, yolda kalmışlara ve yoksullara kucak açmış, çaresizlerin dertlerine manevi güç ve moral yeri olmuş. Kurucusu Postuboş Baba’nın türbesi etrafında kurulmuş misafirhanesi, aşhanesi, mescit ve sebili ile insanlığa hizmet vermiş bir müessese idi.
Ne yazık ki altı asırlık bu tekke 1980’li yılların başlarında bölgenin konut yapımına alınması ile 1500 metrekare kadar olan tekke müştemilatı, önce üçgen şeklinde (150–200) metrekare kadar küçültülmüş. Daha sonraları da 1990’lı yıllarda tamamen yıktırılmıştır.
Bugün bu tekkenin yerinde birkaç kırık dökük mezar taşı ile bir tarihin hazin hatırası kalmıştır.
Postuboş – Poşpoş kelimelerinin anlamlarına gelince:
Poşpoş adı, Gümülcine’nin batısındaki Poşpoş çayından esinlenmiş.
Postuboş adı ise, bu mübarek zatın ara sıra kaybolarak savaşlara, seferlere katılmasından dolayı makamı -postu-nun boş kalmasından esinlenerek Postuboş olarak anıla gelmesindendir.”
Kaynak Ozan Ahmetoğlu http://www.gundemgazetesi.com/news/detay_02.php?h1_id=1120

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder