11 Temmuz 2012 Çarşamba

8. Balkan Türk Folklor Festivali'nin Ardino konseri büyük ilgi gördü


8. Balkan Türk Folklor Festivali’nin
Ardino Konseri
8. Balkan Türk Folklor Festivali kapsamında Ardino (Eğridere) kasabasında sunulan konsere yerel halk ve misafirler büyük ilgi gösterdiler. Kasaba meydanında dans etme, şarkı söyleme ve enstrümantal çalgı çalma ustalığını gerek ülke içinden, gerekse Türkiye, Romanya ve Yunanistan’dan katılan misafir folklor grupları tanıttılar. Katılımcılar ritmik halkoyun, şarkı ve müziklerle seyircilerin gönlünü kazandılar ve özelikle söz konusu Balkanlar ise folklorun etnik grup, din ve kültürler arasında birleştiren köprü olduğunu kanıtladılar. Konserde Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat da hazır bulundu.
Program Smolyan’ın (Paşmaklı) Borino köyündeki Obnova Toplum Merkezine bağlı Borino Halkoyunları Topluluğunun gençler grubunun gösterileriyle başladı. Folklor grubu, popüler Zilli Maşa, Şiveli Şiveli ve Kaynana türkülerine hazırlanan koreografi sundular. Borino Halkoyunları Topluluğu Yönetmeni Engül Baçkova, “Festivalin organizatörlerini girişimden dolayı tebrik ederim. Kültür forumu çeşitli Balkan ülkelerinden başka gruplarla yeni dostluklar kurulup, temaslar edilmesine olanak sağlıyor” diye paylaştı.
Zonguldak Fatih Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğunun ritmik dans ve şarkılardan ibaret gösterisi gerçekten büyük heyecan yarattı. Ardinolular Türk folklorunun zenginliğine hayran kaldılar ve sanatçıları bol bol alkışladılar.
Zonguldak Fatih Halk Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Melahat Bulut, “Bu bizim için Türkiye dışında yaptığımız ilk ziyaret oluyor. Kendimizi ülkemizde gibi hissediyoruz ve organizatörlerin misafirperverliğinden çok memnunuz. Amacımız bölgemizin kültürünü ve halkoyunlarını tanıtmaktır. Aynı zamanda Bulgaristan’la dostluk ve kardeşlik ilişkilerini pekiştirmek istiyoruz” dedi.
Muhteşem danslarıyla Yunanistan’ın Komotini (Gümülcine) Türk Gençler Birliğine bağlı folklor grubunun genç oyuncuları da seyircilerin gönlünü kazandılar. Grup yönetmeni Erkan Demiroğulları, Balkan Türk Folklor Festivaline katılmaktan büyük şeref duyduklarını dile getirdi. Sayın Demiroğulları, “Festival kapsamında Kırcaali bölgesinde çeşitli kasabaları tanıma fırsatımız olduğu için çok memnunuz. Bu folklor bayramının artık sekizinci kez gerçekleşmesini mümkün kılan herkese teşekkürler” diye sözlerine ekledi.
Kuzey komşumuz Romanya’yı Mecidiye Karasu Tatar Türkleri Halkoyunları Grubu temsil etti. Grup, Ardino’daki folklor severlerinin dikkatini sunduğu Kırım Tatar halkoyunlarıyla çekti.
Uluslararası etkinlik Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından ildeki yedi belediyenin mali desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Güner Şükrü Bulgaristan Kırcaali Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder