30 Temmuz 2012 Pazartesi

Dr. Sadık Ahmet Batı Trakya'da Anıldı.

Batı Trakya Türkleri´nin Lideri
Merhum Sadık Ahmet
Batı Trakya´da anıldı
Batı Trakya´da, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi´nin kurucusu Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 17. yılında dualarla anıldı.
Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi´nce Sadık Ahmet´in Gümülcine´nin Kahveci Mezarlığı´ndaki kabri başında düzenlenen törene,Türkiye'den  Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Desteci, AK Parti  Zonguldak MilletvekiliKöksal Toptan, AK Parti Bursa MilletvekiliHakan Çavuşoğlu,  CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Batı Trakyalılar Derneği temsilcileri ve Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener katıldı.
Merhum Sadık Ahmet´in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent ve kızı Funda Ahmet´in yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İsmet Kadı, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete,  Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Çavuşoğlu ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk´ün de izlediği törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve BaşbakanRecep Tayip Erdoğan'ın gönderdiği mesajlar okundu.
Gümülcine Müftüsü´nün sala ve Kur´an-ı Kerim okunması ile başlayan törende, Sadık Ahmet´in yaşamı boyunca verdiği mücadelelerle ilgili konuşmalar yapıldı ve dualar okundu.
BBP Genel Başkanı Destici, yaptığı konuşmada, Türk dünyasında mücadeleleriyle bilinen Sadık Ahmet´i bir önder olarak gördüklerini söyledi.
Merhum Sadık Ahmet´in, BBP´nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile büyük dostluğu bulunduğunu, her ikisinin de erken yaşta yaşamlarını yitirdiğini bildiren Destici, şöyle konuştu:
"Nedense, büyük Türk dünyasının varlığı için, Türk birliğinin kurulması için, İslam´ın bayrağının çok yükseklerde dalgalanması için mücadele etmiş büyük dava adamları maalesef genç yaşta hayatlarını kaybediyor. Bunların hepsi bir dava arkadaşı, can yoldaşıydı. İster öldürülmüş olsunlar, ister takdiriilâhî sonucu hakkın rahmetine kavuşmuş olsunlar onlar birer şehittir. İster,Türkiye'de, isterKıbrıs'ta, isterse Batı Trakya´da yaşamış olsun, onlar bizim önderlerimizdir. Bu nedenle Sadık Ahmet´i bir kez daha rahmetle anıyorum."
AK Partiyi temsilen törene katılan Köksal Toptan  da merhum sadık Ahmet´in, Türk dünyasında mücadeleleriyle öne çıkan bir lider olduğunu söyledi.
Sadık Ahmet ile derin bir dostluğu bulunduğunu ve bu nedenle onun hakkında konuşmanın kendisi için çok zor olduğunu ifade eden Toptan, "Sadık Ahmet, ömrünü boşa geçirmedi. Kısacık ömrüne çok şey sığdırdı. Tarihe sığmayacak isimlerden biriydi Sadık Ahmet. Sadık Ahmet, gösterdiği istikametle onu takip edenlerin de tarihe sığmayacağının işaretini verdi" dedi.
-"Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesinin yolu Batı Trakya´dan geçer"-
Toptan, Türk-Yunan ilişkilerine de değindiği konuşmasında, Türkiye'nin,  komşu ülke  Yunanistan ile ilişkileri daha da ileriye taşıyarak dostluk ve barış içinde yaşamak istediğini söyledi.
Türkiye'den sürekli uzanan barış elinin özellikle son yıllarda Yunanistan'ı yönetenler tarafından da karşılanıyor oluşunun ilişkilerin geleceği açısından ümit verici olduğunu ifade eden Toptan, şunları belirtti:
"Bu coğrafyadan başka bir coğrafyaya gidemeyeceğimize göre, barış en doğru, en akıllı tercihtir. Ancak şu da çok iyi bilinmelidir ki ilişkilerin güçlendirilmesi kalıcı hale getirilmesi ve her iki ülkenin de yararına geliştirilmesinin yolu Batı Trakya´dan geçer. Batı Trakya´da yaşayan soydaşlarımızın huzurundan, mutluluğundan yüzlerinin gülmesinden geçer. Yok, değilse, hiçbir şey olmuyor, hiçbir şey beceremiyoruz demektir."
Toptan Türkiye'nin, bu konuda kırmızıçizgileri bulunduğunu, hangi hükümet gelirse gelsin, hangi Parlamentoolursa olsun, bunların değişmeyeceğini ifade ederek, bunun sadece hükümetlerin ya da parlamentoların meselesi değil, milletin meselesi olduğunu ve bu nedenle çok iyi bilinmesi ve çok iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.
Batı Trakya´da Müslüman Türk azınlığın yasal haklarının güvence altına alınıp, güven duygusunun yerleşmesinin, bölgeye Türk yatırımcıların da gelmesine yol açarak Yunan ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Toptan, "Bunu yapabilirsek, burası Yunanistan´ın en huzurlu bölgelerinden biri olur. Sıkıntıların aşılması için çok önemli rol üstlenir. Umuyorum, önümüzdeki dönemde bu güzellikleri hep beraber yaşama imkânı bulacağız" diye konuştu.
CHP adına törene katılan Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli  de Batı Trakya Türk azınlığını, ulusal bilincini yitirmemiş bir toplum olarak gördüğünü ve bu nedenle mutluluk duyduğunu söyledi.
Sadık Ahmet´in, "varlığında boşluğu dolduran değil yokluğunda boşluğu hissedilen bir dava adamı olduğunu" ifade eden Değirmendereli, "Bugün Sadık Ahmet´in eksikliğini duyuyoruz. Ancak o bizim yüreklerimizde yaşıyor" dedi.
Değirmendereli ayrıca, Türkiye ve Yunanistan'ın  Batı Trakya´daki Türk varlığını ortak bir zenginlik olarak görüp, Ege´de halklar arasında her boyutta ilişkilerin gelişmesi için daha fazla gayret göstermeleri gerektiğini kaydetti.
Mezarlıktaki törenin ardından akşam saatlerinde de Gümülcine´deki tarihi Eski Cami´de Sadık Ahmet için mevlit okutuldu.
Sadık Ahmet İçin Son Yılların
En Büyük Katılımlı Anma Töreni
Rodop eski bağımsız milletvekili, DEB Partisi kurucusu ve Batı Trakya Türklerinin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 17. yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı.
Rodop eski bağımsız milletvekili, Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi kurucusu ve Batı Trakya Türkleri’nin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet ölümünün 17. yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. DEB Partisi tarafından düzenlenen bu yılki etkinlikler en geniş katılıma sahne oldu. Dr. Sadık Ahmet için düzenlenen anma törenine Türkiye’den Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı ve eski bakanlardan AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başta olmak üzere, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları, kaymakamlar, Batı Trakya dernekleri yöneticileri ve diğer davetliler katıldı.
Sadık Ahmet’in kabri başındaki tören sırasında merhumun iki torununun dedelerinin mezarı üzerinde oynamaları, mezarlığın kenarındaki mermerlere oturmaları ve yaslanmaları ilginç bir görüntü oluşturdu.
Dr. Sadık Ahmet’in ölüm yıldönümü olan 24 Temmuz Salı günü, merhumun Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başında tören düzenlendi. Aynı gün Eski Camii’de mevlit okutuldu. Akşam ise DEB Partisi tarafından Chris & Eve otelinde iftar yemeği verildi.
Dr. Sadık Ahmet’i anma etkinlikleri bu yıl ilk defa İskeçe’de de yapıldı. DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı, 25 Temmuz Çarşamba akşamı Dr. Sadık Ahmet anısına İskeçe’de mevlit okuttu.
Büyük Katılım
1995 yılında eşi ve iki çocuğuyla Susurköy yakınlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucunda yaşamını yitiren Dr. Sadık Ahmet ölümünün 17. yıldönümünde anıldı. Gümülcine’deki anma etkinlikleri şimdiye kadar yapılan en geniş katılıma sahne oldu. Rodop, İskeçe ve Meriç illerindeki DEB partisi üyeleri toplam 9 otobüsle Gümülcine’deki anma etkinliğine katıldı.
Dr. Sadık Ahmet’in Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başında yapılan törene katılanlar için sıcaktan korunmak amacıyla özel çardak yapıldı.
Merhum Sadık Ahmet’in kabri başında düzenlenen anma töreni Gümülcine Müftülüğü’ne mensup din görevlileri İsmail Karagöz ve Ahmet Arif’in okuduğu sela ve Kur’an-ı Kerim’le başladı. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.
Törenin sunuculuğunu DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı Gençlik Kolu Koordinatörü Mustafa Şargo yaptı. Dini törenin tamamlanmasından sonra Dr. Sadık Ahmet’in kızı Funda Ahmet, babası için yazdığı şiiri okudu. Bu sırada törene katılanlardan bazı kişilerin gözyaşlarına hakim olamadığı dikkat çekti.
Mustafa Ali Çavuş
Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş törende yaptığı konuşmada Dr. Sadık Ahmet’in, Batı Trakya Türkleri’nin hak ve hukuku için canını feda ettiğini vurguladı. “Her geçen yıl ona olan özlem artıyor” diyen Ali Çavuş, “Bunun tek nedeni var. O, Batı Trakya Türkü’ne nakış gibi işledi. O, Batı Trakya Türkü’nün hakları için mücadele etti. 1985 yılında imza kampanyasına başladığı zaman ‘Bu adam ne yapıyor’ diye soruyordu herkes. Ama kısa zamanda ne yaptığı anlaşıldı ve Batı Trakya Türkü’nün lideri oldu. Onu anmanın yanısıra, onu anlamanın da önemini kavrayan bir ekip olarak, büyüklerimizden devraldığımız emanete sahip çıkıyoruz. Halkımızın hakları uğruna verdiğimiz mücadeleyi sürdürüyoruz. İki yıldan bu yana DEB Partisi’ni ayağa kaldırdık. İnsanımız için, Batı Trakya için ve ülkemiz Yunanistan için mücadele etmek istiyoruz. Ne yazık ki Batı Trakya Türkleri’nin sorunları bitmemiştir. Onun elde ettiği kazanımlar tabii ki çok önemlidir. Ancak hala arzu ettiğimiz noktadan çok uzaktayız. Uzun ince bir yolda ilerliyoruz. Arkadaşlarla birlikte bu mücadelemizde kararlıyız. Bizim tek isteğimiz var; kendi memleketimizde insanca yaşamak, haklarımıza sahip olarak yaşamak ve eşit vatandaş olarak yaşamak.” ifadelerine yer verdi.
Ahmet Mete
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Dr. Sadık Ahmet ailesine sabır dileyerek konuşmasına başladı. Müftü Mete, “Oruçlu bir günde bulunuyoruz. Bu nedenle duanın bile kısa olanı efdaldir. Konuşmanın da en ertali o olsa gerek. Ben misafirlerimizi hoşluyorum. Batı Trakya’ya hoşgeldiniz diyorum. Törene katılan kalabalık Batı Trakyalı soydaşlarıma da saygılarımı sunuyorum. Hepinize iyi bir akşam diliyorum.” diye konuştu.
İbrahim Şerif
“Hapishane arkadaşım ve dava arkadaşımın anma törenine bu sıcak Ramazan gününde geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” diyerek söze başlayan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif şöyle devam etti: “Bugün geriye dönüp baktığım zaman Batı Trakya Türk insanının ne kadar vefakâr olduğunu gördüm. Aradan 17 yıl geçse de bu sevdanın bitmeyeceğini dostlar da, düşmanlar da görmüş oldu. Bu nedenle bu sıcağa rağmen buraya gelen kalabalıkları ve buraya gelemediği için üzülenleri tebrik ediyorum.”
Danışma Kurulu Başkanı İsmet Kadı
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Batı Trakya Türk toplumu için Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı günden bugüne kadar geçen zor süreçte hak arama mücadelesinin öncülüğünü yapmış Dr. Sadık Ahmet’i yine bir Temmuz ayında kaybetmenin manidar olduğuna dikkat çekti. Kadı şöyle konuştu: “Dr. Sadık Ahmet, toplumumuzun baskılardan yıldığı, ümidini yitirdiği, hatta anavatana göçü ciddi bir şekilde düşündüğü dönemde başlattığı mücadeleyle hepimizin içimizde hapsetmek, baskılamak zorunda kaldığı haksızlıklara feryad etme, karşı koyma duygularımızın dışa yansıması olmuştur. Batı Trakya Türk toplumu için yapılması gereken herşeyi yapmıştır. İmza kampanyası başlatmış, bağımsız liste kurmuş, siyasi parti kurmuş, konferanstan konferansa koşmuş, davamızı uluslararası platformda anlatmıştır. İnandığı bu dava uğrunda insanın en kutsal hakkı olan yaşama hakkını bile kaybetmiştir. O, bu şerefli mücadelede dost, düşman herkesin takdirini kazanmıştır. Bu nedenle bu mücadele adamı hakkında Batı Trakya azınlık insanının kalbinde saygı, sevgi ve minnet duyguları hâkimdir. Bu yıllar boyu da böyle devam edecektir. Bu mücadele mutkala bundan sonraki nesillere anlatılmalıdır. O, ölümüyle ailesine paha biçilmez Dr. Sadık Ahmet adını bırakmıştır. Dava arkadaşlarına ve bizlere başlattığı mücadeleyi devam ettirme yükümlülüğünü bıraktı. Bizler de bu bilinçle hareket ederek bu bayrağı taşımak zorundayız. Gönül isterdi ki bu mücadeleye gerek duyulmasın. Ancak hepimiz biliyoruz ki buna gerek var. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu olarak bu mücadelede kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum.”
Ahmet Koç
Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği adına bir konuşma yapan Teşkilat Başkanı Ahmet Koç, yıllar geçmesine rağmen Dr. Sadık Ahmet’in unutulmadığını vurguladı. Koç, ölüm yıldönümünde kabri başında toplanan büyük kalabalığın buna en iyi kanıt olduğunu söyledi. BTTDD Teşkilat Başkanı Koç, “Bugün Dr. Sadık Ahmet’in ölümünden 17 yıl sonra Batı Trakya Türkleri’nin yaşadığı sorunlardan bahsediyoruz. Sayın liderim; ‘Batı Trakya Türkleri’nin sorunları çözüme kavuştu, milli kimliğimiz tanındı, Türk tabelalarımızı astık’ demek isterdim. Ama tanınmadı, asılmadı. ‘Seçilmiş müftülerimiz artık makamlarında’ demek isterdim ama müftülerimiz de şikayet için bugün burada. ‘Vakıf mallarımız artık Türk azınlık tarafından yönetiliyor, sorun bitti’ demek isterdim ama ne yazık ki Türk azınlık tarafından yönetilmiyor. ‘Yunan vatandaşlığından atılan 60.004 kişi artık vatandaşlığa alındı’ demek isterdim, ama maalesef onu da diyemiyorum. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; sesin kurmuş olduğun DEB Partisi dimdik ayakta. Gençler senin bıraktığın yolda ilerliyorlar. Dava arkadaşları bir bütün olmuş ve davaya inanmış. Bu davayı kimse tek başına taşıyamaz. Kimse tek başına bir şey başaramaz. Bu davanın üçayağı vardır. Olayın merkezi, yangının merkezinde olanlar, yani Batı Trakya’da yaşayanlar. Diğer iki ayağı da anavatan Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve buna bağlı şubeler ve vakıflar. Üçüncü ayağı da Avrupa’daki federasyonumuzdur.” dedi.
BBP Başkanı Mustafa Destici
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, partinin kurucusu rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’yla 2008 yılında Dr. Sadık Ahmet’in anma törenine katıldıklarını hatırlattı. Dr. Sadık Ahmet’in Türk dünyasının önde gelen isimlerinden biri olduğunu belirten Destici, “Rauf Denktaş Gibi, Cahar Dudayev Gibi, İsa Yusuf Alptekin Gibi, Muhsin Yazıcıoğlu Gibi, Sadık Ahmet De Hem Birer Dava Arkadaşıydı, Hem Birer Can Yoldaşıydı. Şimdi Hepsi Hak’kın Rahmetine Kavuştu. Onlar Birer Şehit. İster Öldürülmüş Olsunlar, İster Takdiri İlahi Sonucu Rahmetli Olsunlar, Onlar Birer Şehittir. İster Anavatanda, İster Başka Yerde Yaşamış Olsun Onlar Bizim Liderimizdir.” dedi.
“Bizler sadece Türkiye’de yaşayan 75 milyondan sorumlu olmadığımızı biliyoruz” diyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Bizim düşüncemiz budur. Siyasetimizi yaparken de bunun için yapıyoruz. Başta Osmanlı bakiyesi toprakları olmak üzere, Türt – İslam coğrafyasındaki mazlum ve mağdur kardeşlerimizin sesi, soluğu olmak hem fikrimizin, hem ideolojimizin ve siyasetimizin gereğidir. Bizler tabii ki burada olmak zorundayız. Sizin derdiniz elbette ki bizim derdimiz. Hiçbir mücadelenin boşa yapılmadığını, en sonunda başarının geleceğini bilmelisiniz.” diye konuştu.
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli
Gümülcine’deki törene katılan Cumhuriyet Halk Partisi heyeti adına konuşan Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, kökeninin buradaki Değirmendere köyü olduğunu ifade ederek, Batı Trakya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Milletvekili Değirmendereli şöyle konuştu: “Sizleri milli kimliğine ve kültürel değerlerine bağlı olarak görmekten dolayı mutluyuz. Bugün Batı Trakya’nın önder kişiliği, gerçek değeri Dr. Sadık Ahmet’in eksikliğini hissediyoruz. Ancak onun açtığı yolda Batı Trakya Türkü’nün barış, kardeşlik, dostluk, insan haklarına saygı, temel hak ve özgürlükleri sağlama yönündeki çabalarının aynı heyecanla sürüyor olması, bu büyük toplumun saygınlığını arttırmaktadır. Gerek Yunanistan’ın, gerekse Türkiye’nin Batı Trakya’daki Türk varlığını ortak zenginlik olarak değerlendirmesi, Ege’de her türlü ilişkinin geliştirilmesi için fırsat olarak görülmelidir. İşbirliğimizin yaratacağı yeni sinerjiler her iki ülke halkına müthiş bir refah getirecektir. İnsanlık tarihine çok değerli filozoflar, bilim adamları, sanatçılar kazandıran bu ülkenin yöneticileri, Batı Trakya Türkleri’nin yaşadığı sorunları çözme iradesini de göstereceklerdir diye inanıyorum. Bir insan, onu anan son kişi öldüğünde gerçek anlamda ölmüş olur. Ancak burada görüyorum ki Sadık Ahmet’i anmak üzere kabri başında toplananlar onu anıyor. Bu nedenle onun unutulmadığını kendi gözlerimizle görüyoruz.”
AK Parti Milletvekili Hakan Çavuşoğlu
Törene katılarak Adalet ve Kalkınma Partisi adına konuşan Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Dr. Sadık Ahmet isminin tüm Batı Trakya Türkleri’ne bir heyecan yarattığını vurguladı. Çavuşoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu isim teleffuz edildiğinde herkesin kalbinde bir heyecan, toplumsal kimliğinde de başka bir heyecan tezahür eder. Çünkü Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının yok sayıldığı, asimilasyonun en çetin şekilde icra edildiği bir zaman diliminde adeta bir Don Kişot gibi ortaya çıkarak yel değirmenleriyle tek başına savaşmış bir şahsiyettir. O gerçek anlamda bir liderdir. Onun mücadelesiyle birlikte Batı Trakya’nın mücadele perspektifi değişmiş, çok farklı bir anlam kazanmıştır. Batı Trakya davası onun mücadelesi sayesinde uluslararası arenada takip edilmeye başlanmıştır. O, dizleri üzerine çökertilmeye çalışılan Batı Trakya Türklüğü’nü adeta ayağa kaldırmıştır. Bu vesileyle, 17 yıldır onun kabri başına gelmek suretiyle minnet ve rahmet duygularını ifade etmekteyiz. O, halkının gözünde bir lider konumuna gelirken, tevazu duygularını da terketmiyordu. Kendisinden büyük bir samimiyetle Allah razı olsun demek istiyorum. Buraya gelen siz değerli kardeşlerimizin her yıl artmakta olduğunuzu görmekten dolayı mutluyum.”
Başkonsolos Osman İlhan Şener
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener yaptığı konuşmada Dr. Sadık Ahmet’in Türk dünyasındaki tanınmışlığıyla ilgili olarak bir anısını anlattı. Şener şöyle dedi: “Atina’daki görevimden önce bakanlığın Afganistan dairesinde hizmet ettiğim sırada bu ülkeye gerçekleştirdiğim ziyarette bölgedeki Türkmen ve Özbek soydaşların partisi konumundaki parti yöneticileriyle yaptığım sohbette bana daha önce nerede hizmet ettiğimi sormuşlardı. Selanik konsolosluğumuzda hizmet ettiğimi söyleyince ‘Mustafa Kemal’in memleketinde mi?’ diye sordular. Ve hemen ardından ‘Orada Batı Trakya Türkleri var, Sadık Ahmet var, müftü Aga var, müftü Şerif var. Onları gördün mü?’ diye sordular. Ben de kendilerine Dr. Sadık Ahmet’i 1993 yılında tanıdığımı ve ikinciye görme fırsatım olmadığını söyledim. Şunu çok iyi bilmelisiniz ki siz Batı Trakya Türkleri, Türk Dünyası’nın en ücra köşesindeki Türk soylular tarafından biliniyorsunuz ve onların kalplerindesiniz.”
TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan
Törende Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına konuşa TBMM eski Başkanı ve eski bakanlardan, AK Parti Zonguldak milletvekili Köksal Toptan konuşmasında önemli mesajlar verdi. Batı Trakya konusunun Türkiye için ‘kırmızıçizgi’lerden biri olduğunu dile getiren Toptan, “Biz Batı Trakya Türkleri’ni bir kenara bırakıyoruz, ne halleri varsa görsünler desek, halkımız bizi cezalandırır.” ifadelerini kullandı.
Dr. Sadık Ahmet’in kendisi için can yoldaşı olduğunu anlatan Toptan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok genç yaşta onu kaybettik. Sadece Batı Trakya’da değil, Batı Trakya’nın uluslararası hukuktan doğan haklarını Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde koşar adımla savunmakta idi. Türkiye’de ve bütün Türk dünyasında bir lider özelliğiyle öne çıkan ve çok büyük başarıları kısa bir ömüre sığdıran bir insandı Dr. Sadık Ahmet. 17 sene sonra Gümülcine’de şu mezarlıkta, sevgili Sadık Ahmet’in mezarı başında, binlerce insan toplanıp ona gönülden gelen fatihalarını gönderirken bir kere daha inanıyoruz ki Sadık Ahmet, ömrünü boşa geçirmedi. O kısa ömre çok şey yerleştirdi, çok şey koydu. Hiç kuşku yok ki bunlardan birincisi ve en önemlisi Batı Trakya Türklüğü’nün birliği, beraberliği, huzur ve geleceği idi.
Batı Trakya hala sorunlarını konuşuyorsa, biraz evvel değerli konuşmacıların ifade ettikleri tabela asmadan, müftü seçimine kadar pek çok şeyi konuşuyorsa; Lozan Anlaşması’na rağmen, uluslararası hukuka rağmen, AİHM kararlarına rağmen ve AB kriterlerine rağmen bunları konuşuyorsa, bunları aşmak için ya içinizden bir Sadık Ahmet daha çıkaracaksınız veya hepiniz Ahmet Sadık’ın çizdiği yoldan, birlik yolundan, beraberlik yolundan şaşmadan, sapmadan gideceksiniz.
Her insanın olumlu veya olumsuz düşünceleri olabilir. Ama söz konusu Batı Trakya ise, burada yaşayan insanlarımızın sorunları ise, onlar üzerinde durmayacak, ana hedefe, Batı Trakya’nın Yunanistan’ın bir parçası olarak; ama huzur içerisinde yaşayan, özgürlük içerisinde yaşayan, temel hak ve özgürlüklerden yararlanma ülküsünden yararlanarak yaşayan bir toplum olarak kalmasını istiyorsak, mutlaka hep beraber onun çizdiği yoldan gitmek zorundayız.”
Toptan: “İlişkilerin Güçlenmesi Batı Trakya’dan Geçer”
TBMM eski Başkanı ve Zonguldak milletvekili Köksal Toptan konuşmasının devamında, “Burada çok sayıda genç görüyorum. Bu beni hem Dr. Sadık Ahmet’in çizdiği yolun takipçilerinin ne kadar çok ve güçlü olduğu konusunda daha da ümitlendirirken, öbür taraftan da heyecanlandırmaktadır.
Herkesin şunu bilmesini istiyoruz Türkiye olarak. Biz, komşumuz Yunanistan’la dostluk ve barış içerisinde ilişkilerimizi şimdikinden daha da ilerilere taşıyarak, karşılıklı menfaat ilişkilerimizi daha da geliştirerek yaşamak istiyoruz. Bu coğrafyadan başka bir coğrafyaya gidemeyeceğimize göre, barış en doğru ve akıllı tercihtir diye düşünmekteyiz. O nedenle Türkiye’den uzanan sürekli barış elinin özellikle son yıllarda Yunanistan’ı yönetenler tarafından da karşılanıyor oluşu, bizi ilişkilerimiz ve geleceğimiz açısından ümitlendirmektedir. Bizim de menfaatimiz, Yunanistan’ın da menfaati bu ilişkilerin kalıcı hale getirilmesi ve kurumsallaştırılmasıdır. Ancak, şu da çok iyi bilinmelidir ki bu ilişkilerin güçlendirilmesi, kalıcı hale getirilmesi ve her iki ülkenin de yararına gelişebilmesi Batı Trakya’dan geçer; Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımızın huzurundan, mutluluğundan, yüzlerinin gülmesinden geçer. Bu böyle değilse hiçbir şey olmuyor demektir. Hiçbir şey beceremiyoruz demektir. Bizim bildiğiniz gibi bu tür kırmızıçizgilerimiz var. Hangi hükümet gelirse gelsin, hangi parlamento giderse gitsin bunlar değişmez. Kıbrıs, Azerbaycan Dağlık Karabağ, Batı Trakya meseleleri var ki biz bunlardan vazgeçemeyiz; bizi bunlardan vazgeçirmezler. Türkiye’de sokağa çıkarmazlar, bu sadece hükümetin meselesi değil, milletin meselesidir. Biz desek ki, ‘Batı Trakya Türkleri oturun oturduğunuz yerde, ne derlerse onu yapın’, bizim millet bize bağırır, ‘hayır, biz size öyle demiyoruz’ der. O bakımdan bütün bunların çok iyi analiz edilmesi ve bilinmesi gerekir. Ama bunu yapabilmemiz için de başta Batı Trakyalı soydaşlarımız olmak üzere, bizlerin, sizlerin hep birlik içerisinde, beraberlik içerisinde olması lazım. İnsan beşer, şaşar, yanlış iş yapar. Birbirimizin yanlışları peşinde değil, arayıp bulup, meziyetleri peşinde koşmamız lazım. Birbirimize küsebiliriz, tartışabiliriz. Ama onların hepsini bir odada bitirip dışarıya kol kola çıkıp dolaşmasını bilmemiz lazım. Bunu yapabilirsek sevgili soydaşlarım, burası Yunanistan’ın en huzurlu bölgelerinde biri olur. Çalışkan insanımız, bugün sıkıntıları içerisinde bulunan Yunanistan’ın kalkınması için çok önemli öncü bir rol üstlenir.
Bugün bir sohbette söyledim. Türkiye’de nereye giderseniz gidiniz Sadık Ahmet’in ismini bir yerde görürsünüz. Türkiye’de Atatürk’ten veyahut Osmanlı’dan bu yana gelmiş geçmiş büyük devlet adamlarının isimleri pek çok yere verilir. Sadık Ahmet, verilen isimlerin ilk beşi içerisinde yer alır. Öylesine derin bir muhabbetle Anadolu, Trakya’sı ile birlikte Türkiye, Sadık Ahmet’in her zaman, her şart altında yanında olmuş, onun ülkülerini her zaman desteklemiştir, hayata geçirilmesi için de elinden gelen gayreti hiçbir zaman esirgememiştir.” dedi.
Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki törende son olarak Sadık Ahmet’in oğlu Levent Ahmet konuştu. Ailesi adına törene katılan herkese teşekkür eden Levent Ahmet, “Bugün çocuklarım, yani Sadık Ahmet’in torunları kabri başında oynuyorlar. Bizim bilmediğimiz şekilde belki onlar hasret giderdiler. Bunları buradan aktarırken içim parçalanıyor. Ama beni gururlandıran çok şey var. Her şeyden önce Sadık Ahmet’in oğlu olmak. Ama bizim için siz önemlisiniz. Halkımız önemli. Onu Küçük Sirkeli köyünden çıkartıp, bulunduğu yere çıkartan halkım. Asıl biz size minnet ve şükran borçluyuz.” dedi.
Milletvekilleri Katılmadı
Bu arada, Dr. Sadık Ahmet’in 17. ölüm yıldönümünde düzenlenen anma etkinliklerine üç azınlık milletvekilinin katılmaması dikkat çekti. Rodop milletvekilleri Ahmet Hacıosman ve Ayhan Karayusuf ile İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek anma etkinliklerine, Batı Trakya dışında olduklarından dolayı katılmazken, Rodop milletvekili Ayhan Karayusuf, anma törenine mesaj gönderdi.
Gümülcine Eski Cami’de Mevlit
Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki törenden sonra Eski Cami’de mevlit okutuldu. Mevlit, Gümülcine Müftülüğü din görevlilerinden İsmail Karagöz, Ahmet Arif, Sadık Sadık ve Kadir Hafız Hoca tarafından okundu. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Eski Cami’deki mevlide özellikle kadınlardan büyük katılım olması dikkat çekti.
DEB Partisi’nden 850 Kişilik İftar Yemeği
24 Temmuz Salı günü DEB Partisi tarafından düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Gümülcine’deki Chris & Eve otelinde geniş katılımlı bir iftar yemeği verildi. DEB Partisi’nin iftarına 850 kişi katıldı.
İftar yemeğinden sonra DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, TBMM eski Başkanı ve Zonguldak milletvekili Köksal Toptan ile Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet birer konuşma yaptı.
DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Işık Ahmet’e partinin kurucusu Sadık Ahmet’in parti üyelik kartının bir tablosunu hediye etti. Levent Ahmet ise, babasının isminin verildiği yerlerin yazılı olduğu bir tabloyu partiye hediye etti.
Plaket Töreni
Bu arada DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’a, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Rodop İl Teşkilatı Sorumlusu Hasan Hasan, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’ye, DEB Partisi yönetim kurulu üyesi Koray Hasan da, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye DEB Partisi’nin plaketini hediye etti.
Öte yandan iftar yemeğinde Dr. Sadık Ahmet’in hayatını ve DEB Partisi’nin son iki yıllık çalışmalarını anlatan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Sadık Ahmet Futbol Turnuvası
24 Temmuz Salı akşamı Genç Akademisyenler Topluluğu’nun düzenlediği “Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası”nın final karşılaşması yapıldı. Gümülcine’deki Championato Halı Saha Tesisleri’nde gerçekleştirilen final karşılaşmasında GAT Atina Teşkilatı ile GAT İskeçe Teşkilatı karşılaştı. Dr. Sadık Ahmet Kupası’nın sahibi GAT İskeçe Teşkilatı takımı oldu. Maçta 2 – 0 yenik düşmesine rağmen karşılaşmadan 5 – 2 galip ayrılan GAT İskeçe Teşkilatı Takımı, kupanın da sahibi oldu. Final maçının hakemliğini Önder Mümin yaptı.
Şampiyon takım, kupasını TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’dan alırken, ikinci takıma kupasını BBP Genel Başkanı Mustafa Destici verdi. Turnuvanın gol kralı olan İskeçe Teşkilatı Takımı’ndan Mehmet Püsküllü ise kupasını Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener’den aldı.
GAT’ın düzenlediği “Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası” 16 Temmuz’da başladı ve 24 Temmuz’da sona erdi. Bu yılki turnuvaya 8 takım katıldı.
İskeçe’de İlk Kez Mevlid Okutuldu
Dr. Sadık Ahmet’in 17. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde bu yıl ilk defa İskeçe’de mevlit okutuldu. DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı tarafından Çınar Camii’nde düzenlenen mevlide, Dr. Sadık ailesi, DEB Partisi yöneticileri, İskeçe’deki azınlık kurumlarının temsilcileri, yerel yöneticiler, parti üyeleri ve çok sayıda soydaş katıldı. Mevlide İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek de katıldı. Mevlit İskeçe Müftülüğü’ne bağlı Hüseyin Kâhya, Mehmet Emin Tevfikoğlu, Remzi Şaban, Bülent Onbaşı, Osman Terzioğlu, Sabri İmam din tarafından okunurken, duayı İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaptı.
Mevlit sonrasında Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener, soydaşların Ramazan ayı tebrik etti ve Dr. Sadık Ahmet ailesine bir kez daha başsağlıyı diledi.
DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu mevlide katılan herkese teşekkür ederek, “Rahmetli Sadık Ahmet ve o dönemde mücadele eden büyüklerimiz Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’nun hakları için uğraş verdiler. Biz de parti olarak aynı amaç doğrultusunda mücadele ediyoruz.” dedi. Sadık Ahmet’in oğlu Levent Ahmet yaptığı kısa konuşmada babası için İskeçe’de ilk kez düzenlenen anma programından dolayı DEB Partisi’ne teşekkür ederek, “Biliyorsunuz ben yarı Gümülcineli, yarı İskeçeliyim. Bu akşam bu güzel mevlitte ve Ramazan akşamında İskeçeli soydaşlarımla birlikte olmak acımızı bir nebze olsun azaltıyor.” diye konuştu.
Mevlitten önce DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı tarafından, mevlide katılan misafirlere ve İskeçeli azınlık yetkilileriyle partinin il teşkilatı yöneticilerine iftar yemeği verildi. İftar sonrasında DEB Partisi İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu, Levent Ahmet’e bir gün önce Sadık Ahmet’in kabri başındaki anma töreni sırasında Dr. Sadık Ahmet’in torunlarının çekilen fotoğrafını hediye etti.
Kaynak Ozan Ahmetoglu Kaynak: http://www.gundemgazetesi.com
http://www.gundemgazetesi.com/news/detay_manset.php?id=1407

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder