11 Mayıs 2012 Cuma

Batı Trakya Türklerinin Sorunları Uluslararası Formda Anlatıldı


Batı Trakya Türkleri’nin sorunları
Balkan Forum’da anlatıldı
Batı Trakya Türkleri’nin sorunları, bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Balkan Forumu’nda ele alındı.
Batı Trakya Türkleri’nin sorunları, bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Balkan Forumu’nda ele alındı.
Türk Asya Stratejik Araştırma Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen 5’inci Uluslararası Balkan Forumu’nda bu yıl 100. Yılında Balkan Savaşları: Çatışmaların Önlenmesi, Barış ve Refah Vizyonu” konusu ele alındı.
Toplantıya Batı Trakya’dan Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Cemil Kabza katıldı.
26–27 Nisan tarihleri arasında yapılan toplantının “Balkanlar’da Modernite’nin sonuçları: Homojenizasyon Politikaları ve Azınlıklar Sorunu” başlıklı 3’üncü oturumda söz alan Cemil Kabza, “Batı Trakya Türkleri’nin Milli Kimlik Sorunu” başlığı altında yaptığı sunumda azınlığın sorunlarını anlattı.
TASAM tarafından organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından desteklenen foruma bütün Balkan ülkelerinden çok sayıda akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Açılış Konuşmaları
Forumun açılışında konuşan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, kurum olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, Doğu Bloku’nun dağılmasıyla Balkanlar’da yeni ülkelerin meydana geldiğini ve savaşlardan yüz yıl sona bir denge unsurunun ortaya çıktığını söyledi.
Balkanlarda mikromilliyetçiliğin entegrasyonla birlikte yükeldiğine dikkat çeken Şensoy, Balkanlar için milliyetçiliğin önemli olduğunu ve ilişkilerin duygusal olmaktan çok pragmatik olması gerektiğini söyledi. Şensoy, bu tür toplantıların Balkanlar’da barış, huzur, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamayı amaçladığını belirtti.
“Balkanlarda Sorunları En İyi Orada Yaşayanlar Anlar”
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı adına açılışta bir konuşma yapan Balkanlar Daire Başkanı Ülkü Kocatepe, Balkanların sorunlarını en iyi anlayanların balkanlarda yaşayanların olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin balkanları barış ve huzur bölgesi olarak gördüğünü söyledi. Geçmişin karanlık noktalarına takılıp kalmanın geleceğe giden yolu tıkadığını ifade eden Kocatepe, Balkanların herkesin refah ve barış içinde yaşabileceği bir bölge olduğunu, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, önyargı gibi söylemlerden arındırılması gerektiğini belirtti.
Ortak değerlerin önemli olduğunu ifade eden Kocatepe, krizin değil, barış, huzur ve istikrar vizyonunun hedeflenmesi gerektiğni söyledi.
“Osmanlı Dönemi Önemli”
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı adına konuşan Daire Başkanı Gazali Çiçek ise, başkanlık hakkında kısa bilgi vererek, bugüne kadar yapılan ve yapılması düşünülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Balkanlar için savaşın tarihi bir gerçek olduğunu ifade eden Çiçek, Balkanlar için Osmanlı döneminin çok önemli bir dönem olduğunu vurguladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun farklılık içinde bölgede bir arada barış ve huzur içinde yaşamayı tesis ettiğini hatırlatan Çiçek, bugünkü durumun stratejik boyutuyla ele alınmasının önemine değindi. Çiçek, kurum olarak bölgede barış, istikrar ve işbirliğinin sağlanması için destek olduklarını ifade etti.
“1. Balkan Şurası İzmir’de”
Daha sonra konuşan İzmir Milletvekili Rifat Sait, Balkanlarda istikrarın sağlanması için bu tür organizasyonların çok önemli olduğunu belirterek, toplantıyı düzenleyenleri tebrik etti. Sait, Birinci Balkan Şurası’nın Ekim veya Kasım aylarında İzmir’de düzenlenemesi düşünüldüğünü açıklayarak, şura ile bütün Balkan ülkeleri devlet başkanları, siyasetçiler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya getirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Batı Trakya Türkleri Ve Sorunları
TASAM Akil Kişiler Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu’nun yönettiği “Balkanlar’da Modernitenin Sonuçları: Homojenizasyon Politikaları ve Azınlıklar” başlıklı 3’üncü oturumda söz alan BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza, “Batı Trakya Türleri’nin milli kimlik sorunu” başlığı altında Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını anlattı.
Batı Trakya Türkleri’nin tarihi ve hukuki yapısı hakkında kısa bilgi veren Cemil Kabza, Batı Trakya Türkleri’nin milli kimlik ve örgütlenme özgürlüğü konusunda karşılaştığı sorunları dile getirdi.
Kabza, Batı Trakya Türkleri’nin milli kimliğinin nasıl inkar edildiğini örneklerle izah ederek, örgütlenme özgürlüğüne etkisini anlattı.
İsminde Türk kelimesi bulunan derneklerin neden ve nasıl kapatıldığını İskeçe Türk Birliği örneğiyle izah eden Kabza, Türk kelimesini içeren derneklerin kurulmasına izin verilmediğini ifade etti.
Batı Trakya Türkleri’nin dernekleşme özgürlüğü konusunda verdiği hukuki mücadele hakkında da bilgi veren Cemil Kabza, İskeçe Türk Birliği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanmış davaları olmasına rağmen resmiyetlerinin mahkemeler tarafından tanınmadığını söyledi. Kabza, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuda verdiği kararların Yunanistan tarafından uygulanmadığının altını çizdi.
Eğitim Ve Diğer Sorunlar
BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza daha sonra Azınlık Eğitimi başlığı altında encümen heyetleri, öğretmen sorunu, kitap sorunu, okul dengesi sorunu alt başlıklarıyla Batı Trakya Türkleri’nin eğitim sorunlarını anlattı.
Din ve vicdan özgürlüğü konusunda azınlığın karşılaştığı sorunları örneklerle anlatan Cemil Kabza, seçilmiş müftülerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazandığı davaları örnek olarak gösterdi ve seçilmiş müftülerin hala Yunanistan tarafından tanınmadığına dikkat çekti. Kabza Batı Trakya Türkleri’nin vakıf sorunu ile 19’uncu madde mağdurları hakkında detaylı bilgi verdi.
Cemil Kabza konuşmasını ülke genelinde uygulanan ve bağımsız adayları da kapsayan yüzde 3’lük seçim barajının doğurduğu sorunları anlattı.
Kabza daha sonra dinleyicilerden gelen çok sayıda soruyu yanıtladı.
7 Oturum 25 Konuşmacı
7 oturumdan oluşan ve iki gün süren forumda toplam 25 akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisi teblig sundu.
Çok sayıda Balkan ülkesi diplomatının da izlediği foruma Türkiye basını ilgi gösterdi.
Taslak Sonuç Bildirgesi
Forumun sonunda organizatörler tarafından taslak bir sonuç bildirgesi hazırlandı. 10 Maddelik Sonuç Bildirgesi’nin 10’uncu maddesinde Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını ilgilendiren konulara da yer verildi. Taslak sonuç bildirgesinin 10’uncu maddesi şöyle: “Forum’da örgütlenme özgürlüğü, eğitim ve siyasi katılım başta olmak üzere, birçok temel azınlık haklarının daha barışçıl bir Balkan bölgesi için hayati önemde olduğunun altı çizilmiş; ekonomik gelişme için en önemli prensiplerden birinin, barışçıl bir toplumun ve bir arada yaşama kültürünün oluşturulduğu bir ortam olduğu hususunda fikir birliğine varılmıştır. Bu bağlamda 5. Uluslararası Balkan Forumu; hem katılımcılar hem de çatışmalardan arınmış bir bölgenin önemini daha iyi anlamaya acil ihtiyaç duyan küresel toplum için faydalı olacak bir tecrübe teşkil etmiştir.”
Kaynak Ozan Ahmetoğlu Gündem Gazetesi 7 Mayıs 2012          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder