11 Mayıs 2012 Cuma

Yunanistan Batı Trakya'dan 3 Milletvekili Seçildi


Batı Trakya Türklerinden
3 Milletvekili Seçildi
6 Mayıs seçimleri büyük partileri sandığa gömdü. Seçimlerin en kârlı partisi SIRIZA oldu. Yunan demokrasisi için en üzücü ve düşündürücü olay ise aşırı sağcı Hrisi Avgi'nin meclise girmesi oldu. Yine Dİ. Sİ. Adayı İlhan Ahmet yaklaşık 10.000 civarında oy almasına rağmen partisi %3 barajını geçemediğinden meclise giremedi.
İskeçe'de PASOK oylarının neredeyse tamamı SIRIZA'ya gitti ve Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi. Rodop ilinden de Dİ.Sİ. Meclise giremediğinden seçimi dördüncü sıradan tamamlayan SIRIZA adayı Ayhan Karayusuf meclise girmeye hak kazandı. PASOK partisinden Ahmet Hacıosman da en yüksek oyu alarak Petalotis'in önüne geçti ve meclise girdi.
Milletvekili seçilen Türklerin aldıkları gayri resmi oylar:
1- Ahmet Hacıosman - 10.681
2- Hüseyin Zeybek - 9.775
3- Ayhan Karayusuf - 2.886
Bu sonuçlara göre Türk Azınlık uzun yıllardan sonra üç milletvekili ile mecliste temsil edilecek. Türk Azınlık son olarak 22 Eylül 1996 seçimlerinde Galip Galip, Mustafa Mustafa ve Birol Akifoğlu'nu meclise göndermişti. Türklerin 16 yıl sonra gelen bu seçim başarısı oyların mantıklı, akıllı bir şekilde kullanıldığını göstermektedir. Azınlığın üç milletvekili ile temsil edilmesi imkansız olmamasına rağmen son yıllarda bazı zorluklar arzediyordu. Yine hatırlanacağı gibi Türkler 20 Kasım 1977'de yapılan seçimlerde, Hasan İmamoğlu, Orhan Hacıibram ve Celâl Zeybek'i meclise göndermişti. *Azınlık 1923 Lozan Antlaşması'ndan bu yana sadece 8 Nisan 1990'da yapılan seçimlerde temsilcisiz kalmıştı.
Bu sonuçlardan sonra Batı Trakya Türklerinde temsilde adalet de yerini bulmuş oldu.
Kaynak Rodop Rüzgârı 2012–05–07 http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder