29 Mayıs 2012 Salı

Edirne den Bulgaristan Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneğine Kıtap Bağışı

Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneğine
Türkçe Kitap Bağışı
Bugün Edirne’den emekli öğretmen ve üniversiteden ayrılmış hocaların yer aldığı bir grup Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneğini ziyaret ederek, Türkçe eğitimi verilmesi amacıyla çok sayıda ders kitapları ve romanların bulunduğu Türkçe kitaplar bağışında bulundu. Konukları Ömer Lütfi Derneği Müdürü Müzekki Ahmet ve organizasyona desteği olan Kırcaali Belediyesinin temsilcisi olarak İnsani Faaliyetler Daire Başkanı Şirin Süleyman karşıladılar.
Konukları dernekte ağırlayan Sayın Ahmet, kültür ocağının kuruluşundan bu yana tarihini kısaca anlattıktan sonra yaşanılan tüm zorluklara ve engellemelere rağmen Bulgaristan’daki Türk kültürünün korunması ve gelişimi için elinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydetti.
Müzekki Ahmet, dernekte faliet sürdüren yaklaşık 150 çocuk ve gencin Yüksel Esen ve Sebahat Ahmet yönetmenliğindeki Türk folklor ekiplerinde yer aldıklarını, 50 civarında yazarın ise gazeteci, şair ve yazar Durhan Ali’nin başkanlığındaki Recep Küpçü Edebiyat Kulübünde faaliyet yürüttüklerini belirtti. Ayrıca derneğin yanı sıra kendisinin sahibi olduğu Türkçe yayınlanan haftalık Kırcaali Haber gazetesinin de Türklere hizmet etme amacıyla basıldığını öne sürdü.
Müzekki Ahmet, emekli öğretmenlere bağışladıkları Türkçe kitaplar için şükranlarını sundu ve Başkanı olduğu Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneğinin de desteğiyle gelecekte düzenlenecek olan Türkçe kurslarında kullanılarak, bağışın amaca ulaşmış olacağına kanaat getirdi.
Grupta bulunan Bulgaristan Şumnu doğumlu eğitimci, ressam, tarihi fotoğrafçı Tayyip Yılmaz kendi imzasını taşıyan hayat hikâyesini, aralarında Osmanlı döneminde Bulgaristan’ın ünlü pehlivanlarının da bulunduğu, Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 650 yıllık tarihinde ün yapmış 43 başpehlivanın yer aldığı, “Tarihi Edirne Kırkpınar Başpehlivanları” adlı fotoğraf tablosunu ve “Edirne’nin Köprüleri” broşürünü Müzekki Ahmet’e hediye ederek birçok noktada birleşen tarihin unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Edirne Yenigün gazetesi muhabiri Burhan Aytekin Kırcaali Haber için, “Bu kitapların büyük bir bölümünü gönüllü olarak emekli öğretmenler tarafından sağlanmaktadır. Bazı kitaplar Edirne’deki Sınav ve Boyut Dershanelerinden alındı. Bu girişime ileride devam ederek, Kırcaali’ye daha geniş kapsamlı Türkçe kitaplar getirmeyi düşünüyoruz” diye açıklama yaptı.
Gazeteci, “Kırcaali’ye ilk defa geliyoruz. Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da Dedeağaç ve Gümülcine’ye gittik ve oradaki Türk okullarına da aynı kitaplardan hediye etik” diye belirtti.
Ressam Tayyip Yılmaz da, “Buraya ilk defa geliyorum ve çok mutlu oldum. Buranın adını veren soyadları olan akrabalarımız var. Burayı çok sevdim, çok iyi intibalar edindim, eksik olmayın”, diye paylaştı.
Daha sonra emekli öğretmenler Kırcaali’nin tarihi yerlerini gezmeye koyuldular.
Kaynak Resmiye Mümün http://www.kircaalihaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder