14 Ekim 2014 Salı

Edirnespor GK Galibiyete Hasret Oldu

13 Ekim 2014

Velimeşespor’a karşısında alınan ağır yenilgiden sonra bir haftalık bayram arası geçiren Edirnespor GK’nın Babaeski Spor karşısında nasıl bir sonuç alacağı merak konusuydu. Bu bir haftalık arada kulüpte bazı sıkıntıların olduğu duyumları gelmiş, yönetimin konu hakkında sessiz kalması ve taraftarın 50 km uzaklıktaki deplasmana ilgi göstermemesi endişeleri arttırmıştı. Bir yandan karşılaşmayı izlerken diğer yandan da bu sorulara cevap arıyorduk.
Güneşli bir havada oynanan karşılaşma hızlı başladı. Babaeski Spor henüz 3. dakikada rakip kalede gol aramaya başladı. Orta sahadan rakip defansın arkasına attıkları toplarla sonuca gitmeyi hedefleyen bir görüntü çizdiler. Ancak Edirnespor GK ekibi hem orta sahada çabuk ve etkili baskı yaparak ilk topları kolay kullandırmaması, hem de defans tandeminin önceki maçlara göre daha dikkatli oynaması ve arkalarına top sektirmemesi nedeniyle Babaeski’nin bu planı ilk yarıda işlemedi. 7. dakikada Babaeski defansı büyük hatasını boş kaleye giden topu çizgiden çıkararak telafi etmeseydi maçın gidişatı çok farklı olabilirdi. 40. dakikada iki takım oyuncuları arasında çıkan gerginliği hakem karşılıklı birer sarı kartla cezalandırdı ve ilk devre başka önemli bir pozisyon olmadan 0-0 berabere sonuçlandı.
İlk yarıda iyi bir görüntü sergileyen Edirnespor GK ikinci yarıya daha da istekli başladı. 53. Dakikaya kadar skor bulamamak dışında işler iyi gidiyordu. Ancak bu dakikada Babaeski Spor lehine çok ilginç bir penaltı verildi. Maçın hakemi ilk önce bu pozisyona köşe vuruşu kararı verdi. Ancak yardımcısının uyarısıyla kararını değiştirerek penaltıya hükmetti. Atışı kullanan Fuat takımını 1-0 öne geçirdi. Bu pozisyonun ardından 63. dakikada gene çok ilginç bir hakem kararına tanık olduk. Babaeski Spor atağında saha dışına çıkan top için yardımcı hakem kale vuruşu kararı verirken bu kez orta hakem bu karara uymayarak köşe vuruşu kararını verdi. Köşe vuruşu sonucunda Kamil’in golüyle Babaeski Spor skoru 2-0 yaptı. Bu iki karara da hem futbolcular hem de Mustafa hoca uzun süre itiraz ettiler. Özellikle köşe vuruşu kararı gördüğümüze göre %100 hatalıydı. Maçı bırakmayan Edirnespor GK 86. dakikada kazandığı penaltı vuruşunu gole çevirerek maçın skorunu belirledi.
Edirnespor GK’nın saha içindeki oyununu değerlendirmek gerekirse, önceki haftalara göre defansta daha az hata yaptığını, orta sahasının daha organize görünüp defans ile daha iyi yardımlaştığını söyleyebiliriz. Takım iyi mücadele ediyor. Ancak bu ligde özellikle hakem hataları ya da rakiplerin deneyimli ve skor üretme becerisi olan oyuncuları tüm bu mücadeleyi bir anda boşa çıkarabiliyor. Defans becerisindeki gelişme ofansif anlamda da sağlanmalı.
Bir süredir futbol kamuoyunda “saha içini konuşalım” söylemi neredeyse bir slogan haline geldi. Saha dışı konular özellikle alt liglerde başarıya önemli derecede etki ediyor. Geçen sezon görmediğimiz sıklıktaki skandal hakem kararlarını buna örnek verebiliriz.  Taraftar, yönetim ve rakip takımlar gibi konular da saha içindeki oyuna önemli derecede etki ediyor.
Taraftarın bu haftaki maça ilgi göstermemesi bence oldukça manidar. Taraftarın bir kısmı süper amatör lig maçlarına, bir kısmı da Kırklareli Spor maçına gitmeyi tercih etti. İstanbul takımlarıyla oynanan deplasmanlara dahi giden taraftarın yakın bir kentte oynanan bu maça neden ilgi göstermediğinin nedenlerini az çok tahmin etsem de kendilerinden açıkça duymadan yorum yapmak istemiyorum. Bazı önemli tribün figürlerine bu soruyu sordum ancak çok net bir cevap alamadım. Seyirci desteği azalıyor gibi bir görüntü var. Taraftar grupları bu duruma ne diyor merak ediyorum.
Babaeski Spor taraftarından söz etmezsek haksızlık etmiş oluruz. Babaeski taraftarı futbolun keyfini yaşıyor. Hiç kimse sahaya yabancı bir cisim atmıyor. Küfür etmiyor. Tartışmalı pozisyonlar olmasına rağmen duruşunu bozmuyor. Maç sonunda kendi takımlarını alkışladıktan sonra Edirnespor GK takımını da alkışladılar. Bir seyircinin “Edirne’yi de alkışlayalım” sözünden sonra Edirnespor GK futbolcularına tezahürat yapılması çok güzeldi. Dileriz Babaeski Spor taraftarı herkese örnek olur ve iki kentin bu kardeşliği uzun yıllar devam eder. Burada ayrı bir parantez açmak gerekli. Geçtiğimiz haftalarda bir yorumcunun ifadesiyle irkilmiştim. Öncelikle sorduğu talihsiz soruyu hatırlatmak istiyorum “Acaba şu Trakya takımları içinde bize düşman olmayan bir takım ismini bana söyleyebilir misiniz? Hangisiyle aramız iyi?” şeklinde buyurmuşlar. Kendisinin de izlediği Babaeski Spor seyircisi sanırım en güzel cevabı verdi. Edirne futbolseverlerine tüm Trakya düşmanmış gibi talihsiz bir ifadeyi dilerim bir daha kullanmaz. Kendisinin de izlediği geçen sezonki Çatalca maçında Edirnespor GK taraftarına destek vermek için hangi Trakya ve İstanbul takımlarının seyircilerinin maça geldiklerini araştırırsa sorusunun yanıtını bulabilir.
Yönetim ilk göreve geldiğinde bu kulübü şehirle birlikte yöneteceklerini ifade etmişti. Ancak Velimeşe ve Babaeski maçı arasında yaşanan olaylar hakkında taraftara açıklama yapılmaması, birleşme, bazı futbolcuların sözleşme fesihleri gibi konular hakkında bilgi verilmemesi dedikoduların çıkmasına neden oluyor. Sonuç olarak da taraftar desteği azalıyor. Her kötü sonucun ardından “destek verilmiyor” şeklinde basmakalıp söylemlerle bir yere varılamaz. Destek verilmez alınır. Rakip takımlar sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edip toptan kombine satışı yapıyor, Edirne Belediyesi Edirnespor Basketbol kulübü hatırı sayılır miktarda kombine satıyorsa, hafta içi ve mesai saatinde kupa maçları için önemli bir miktarda seyirciyi topluyorsa “şehir mi destek vermiyor yoksa yönetim mi destek alamıyor?” sorusunu sormadan geçemeyeceğim. Taraftarın kulüp ile ilgili soru ve görüşlerine bir mesajla da olsa cevap verilme zahmetinde bulunulsa destek alma yolunda önemli bir adım atılabilir.
Rakip takımlar bu hafta ilginç sonuçlar aldılar. Kozlu, Çengelköy ve Arnavutköy grubun iddialı takımları olduklarını gösterdiler. Bu hafta yenilse de Tekirdağ da yakından tanıdığımız güçlü bir ekip. Kocaelispor deplasmanında farklı kazanarak yarışta ben de varım mesajını verdi. Edirnespor GK ekibi de bu gruptaki hedefinin ne olduğunu netleştirmeli.
Edirnespor GK gelecek hafta Arnavutköy ile çok zor bir maç oynayacak. Diliyoruz ki yönetim, teknik ekip, futbolcular ve taraftarlar bütünleşerek, birbirleriyle diyalog kurarak bu zorlu yarışta hedeflerine ulaşırlar.
http://www.sporextra.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder