20 Ekim 2014 Pazartesi

Sırbistan - Arnavutluk Maçının Gerginliği Hala Sürüyor


14 Ekim 2014
Sırbistan-Arnavutluk Maçı Kosova’da Büyük İlgi Uyandırdı
EURO 2016 Avrupa Şampiyonası Grup Eleme maçı çerçevesinde bu akşam yerel saatle 20.45’te Belgrat’ta oynanacak Sırbistan ve Arnavutluk Milli Takımları arası maç Kosova’da büyük ilgi ile takip ediliyor.
Kosova’nın Bağımsızlığını ilan etmesi dolayısıyla Kosovalı Arnavut ve Sırplar arasındaki düşmanlık nedeni ile bu akşamki maçı UEFA, Avrupa'da oynanılacak olan en kritik maç ilan etti.
Sırbistan'ın başkenti Belgrat'a varan Arnavutluk Milli Takımı kafilesi, büyük güvenlik önlemleri eşliğinde kalacakları otele yerleştirildi. UEFA, güvenlik gerekçesi nedeniyle Arnavut taraftarlarının Belgrat’a maça gelmelerini yasakladı. Bu yasağa rağmen çeşitli yollardan Arnavut taraftarlar Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’dan maç için Belgrat’a ulaşmış bulunuyorlar.
Maçın oynanacağı statta ise 3 bin 500 polisin görev yapacağı bildirildi.
İki ülke daha önce 1967 yılında yani eski Yugoslavya döneminde Belgrat'ta karşılaşmıştı. Yugoslavya ile Arnavutluk milli takımlarının karşı karşıya geldiği maçı Yugoslavya 4 -0 kazanmıştı.
Alıntı: http://www.kosovahaber.net/
15 Ekim 2014
Sırbistan-Arnavutluk milli maçında kavga çıktı
Sırbistan'lı Mitrovic, havadan uçurulan Arnavutluk bayrağını indirmeye çalışınca iki takım oyuncuları birbirine girdi.
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri I Grubu'nda Sırbistan-Arnavutluk karşılaşması yüksek gerilime sahne oldu.
Mücadelenin 41. dakikasında stat üzerinde Arnavutluk bayrağının uçurulması Sırp seyirciler arasında büyük tepkiye neden oldu. Sırbistan'lı oyuncu Mitrovic, Arnavutluk bayrağını alıp yere atmaya çalışınca iki takım oyuncuları arasında kavga çıktı. Soyunma odasına giren maçın İngiliz hakemi Martin Atkinson olayların devam etmesi nedeni ve güvenlik gerekçesi ile maçı tatil etti.
http://www.milletgazetesi.gr/
15 Ekim 2014
AB, Maçın Engellenmesinden Hayal Kırıklığına Uğradı
Avrupa Birliği, Sırbistan-Arnavutluk maçında çıkan olay nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi; fakat aynı zamanda “Sırp yetkilileri durumla ilgili profesyonellik gösterdi” şeklinde bir tespiti de şaşırttı.
AB Dış Siyaset ile Güvenlik Yüksek Temsilcisinin Sözcüsü Maja Kocijançiç,  AB’nin bu durumda herhangi bir rolü olduğuna dair Sırp basınında çıkan haberleri yalanladı. AB’nin bu tepkisini Koha Ditore gazetesinin Brüksel muhabiri aktarmaktadır.
Brüksel’de düzenlenen bir basın toplantısında Sözcü Kocijançiç, “Biz, Sırbistan-Arnavutluk futbol maçındaki provokasyon eyleminden sonra maçın kestirilmesinden hayal kırıklığına uğradık. Sırp yetkilileri durum karşısında profesyonelliğini gösterdi” şeklinde konuştu.
AB Sözcüsü Kocijançiç,  siyasetin stadyumda provokasyonlar tarafından yönetilmemesi gerektiğini de ifade ederek, bölgesel işbirliği öneminin bir kez daha altını çizdiklerini  ve  Başbakan Edi Rama’nın Sırbistan’a yapması planlanan ziyaretini olumlu karşıladıklarını vurguladı. 
Diğer yandan Arnavutluk milli takımı oyuncuları ve antrenörü holiganlara oyun sahasına girmelerine ve saldırmalarına müsaade edildiğini ve güvenlik organları tarafından yeterince savunmalarının olmadığını ifade ettiler.
http://www.kosovahaber.net/ 17 Ekim 2014
Sırbistan - Arnavutluk Maçının Gerginliği Hala Sürüyor
Sırbistan maçında çıkan olaylardan sonra, Arnavut ile Sırplar arasında başlayan gerginlik giderek artıyor.
Mitroviça'yı ikiye bölen İbre Köprüsü'nde, dün gece bir tarafta Arnavutlar, diğer tarafta Sırplar protesto gösterileri düzenledi. İki grubun çatışmasını Barış Gücü (KFOR ) engelledi.
Sabahın erken saatlerinde ise Mitroviça'nın Sırbistan ofisinde asılı olan Sırbistan bayrağı bilinmeyen kişiler tarafından yakıldı. Kosova polisi Kuzey Mitroviça Bölgesi Müdür Yardımcısı Besim Hoti olayı doğrularken bayrağın kimler tarafından ateşe verildiği konusunda bilgileri bulunmadığını söyledi. Hoti, olayın yasadışı gruplar tarafından yapılma ihtimalini dile getirerek Kosova polisinin Sırbistan-Arnavutluk maçı sonrası artan gerginliği kontrol altında tutmak için çalışmaları sürdürdüğünü ifade etti.
Belgrat, Novi Sad ve Vırşac’ta Arnavutların İşlettiği Dükkânlar Yakıldı
Belgrat'ın Zemun ilçesinde 30 yıldan bu yana fırıncılık yapan 60 yaşındaki Milazim İliyazi adlı Arnavut un fırını bilinmeyen kişiler tarafından ateşe verildi. Fırın itfaiyenin müdahalesine rağmen tamamen yandı.
Novi Sad’ta Arnavut vatandaşlarının işletmeciliğini yaptıkları iki fırına Molotof Kokteyli ile saldırıda bulunup dükkânlar ateşe verilirken, Vırşac’ta da Arnavutların işlettiği üç ayrı dukana henüz kimliği belirsiz kişiler tarafınca taşlarla saldırılar düzenlendi. Meydana gelen olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı.
Bu arada hem Tiran'daki Sırbistan Büyükelçiliği önünde, hem de  Belgrat'taki Arnavutluk Büyükelçiliği önünde protestolar düzenlendi.
Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki Arnavutluk Büyükelçiliği'ne ise saldırı gerçekleştirildi.
http://www.kosovahaber.net/
17 Ekim 2014
Yeni Maç Tarafsız Sahada?
Avrupa Şampiyonası elemelerinde Sırbistan ve Arnavutluk arasında kestirilen maç büyük ihtimal  tekrar ve tarafsız bir sahada oynanacak.
Bu haberi Avrupa Fudbol Federasyonları Birliğine –UEFA yakın olan kaynaklara  dayanarak, Belgrat’ın „Vceçernje Novosti“ gazetesi duyurdu.
Partizan stadyumunda oynanan ve olayların çıkması nedeniyle kestirilen maç sonuçlarının 23 Ekim Perşembe günü belli olması  gerekiyor. O tarihte  UEFA’nın Disiplin Komisyonu toplantı halinde bulunacak.  Belgrat gazetesinin öğrendiğine göre ise  bu komisyon üyelerinin çoğu  bu iki milli takımın  başka bir ortamda oynamasından yanadır.
“Novosti” gazetesinin aktardığına göre, olası yeni olayların asgariye indirilmesi amacıyla maçın seyircisiz oynanması ihtimali de mevcut.
UEFA’da Sırbistan ve Arnavutluk Futbol Birliklerinin ağır hatalar yaptıkları ve bu sebepten cezalandırılmaları gerektiği düşünülmektedir. Bu sebepten bu iki takımdan birinin 3:0’lık resmi bir sonuçla maçı kazanması hemen hemen reel olmayan bir seçenektir, çünkü  bu şekilde  cezalandırılacak yerde  ödüllendirilmiş sayılır. Bunu ise UEFA katiyen istemiyor.
FİFA ve UEFA siyasetin futboldan tamamen çıkarılması ve oyun sahasının bu amaç için kullanılmasına asla müsaade edilmesi gerektiği konusunda tutumu savunmaktadır.
http://www.kosovahaber.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder