7 Eylül 2011 Çarşamba

1 Eylül 2011 Yeni bir alem doğuyor

Yeni bir âlem doğuyor

30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesi sonunda, toplam beş gün içinde, Yunan ordusu, İzmir’e doğru çekilmek zorunda kalmıştı. Mustafa Kemal, işgalciyi tümüyle topraklarımızdan çıkarmak üzere takibe devam kararındaydı. 1 Eylül 1922’de, Garp Cephesi Komutanlığı’ndan şu tarihi telgrafı çekti:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları!
Afyonkarahisar-Dumlupınar büyük meydan muharebesinde zalim ve mağrur bir ordunun asıl muharebe birliklerini inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. Büyük ve necip milletimizin fedakârlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz. Sahibimiz olan büyük Türk Milleti, istikbalinden emin olmaya haklıdır. (…)
Bütün arkadaşlarımın Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin fikri güçlerini, kahramanlık ve vatanseverliğini, birbirleriyle yarışırcasına göstermeye devam eylemesini talep ederim.”
“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!”
Bu emir sonrasında, Büyük Taarruz’un başlangıcından itibaren geçen 15 günlük bir sürede, Türk ordusu, 400 kilometre kat ederek, 9 Eylül 1922 sabahı İzmir’e girdiler.

Kaynaklar
  • E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder