27 Eylül 2011 Salı

27 Eylül 2011 'Misilleme peşinde değiliz...'


‘Misilleme peşinde değiliz…’

Mustafa Kemal, 30 Ağustos Zaferi ardından, 26 Ağustos 1922’de görüştüğü, İngiliz gazetesi Daily Mail’in İzmir’deki muhabirine, “barış şartlarının da saldırı planları gibi tamamıyla hazır olduğunu” söylüyordu:
“Artık savaşı sürdürmek için neden kalmamıştır. Ben gerçekten barış isterim. Son saldırıyı yapmaya istekli değilim. Ancak, Yunanlılar’ı Anadolu’dan uzaklaştırmak için başka çözüm bulamadım. Avrupa’da Meriç sınır çizgisinden fazla bir isteğimiz yoktur.”
“Yunanlılar, TBMM Hükümeti’nin kuruluşunu eksik sayıyordu. Oysaki bizim hükümetimiz Yunan Hükümeti’nden daha sağlamdır. Maliye durumumuz kötü değildir. Anadolu’da çok yiyeceğimiz vardır. Her türlü iç sorunlara karşın, ordumuzda, teşkilatlanma, donatım ve disiplin eksiksizdir. İngiliz milletinin artık Türkiye ile ticaret ve dostluk ilişkisine başlayacağına inanıyorum ve umarım.”
Chicago Tribün’ün İzmir’e gönderdiği muhabire verdiği demeçte, “Zafer kazanmış olmamız bize isteklerimizi değiştirmemiştir. Önceden istediğimiz şeylerden ne daha fazla, ne daha az şey istiyoruz. Misak-ı Millî’mizde kararlıyız” diyen Mustafa Kemal, “Müttefiklerle görüşmeye hazır mısınız?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı.
“Onlarla bir arada toplanıp görüşmeye öteden beri hazır bulunuyoruz Misak-ı Millî’nin içindekiler bir sayfadan daha az yer tutuyor. Bütün Türk topraklarında gerçek bağımsızlık istiyoruz. Bizim için artık kapitülasyonlar yoktur.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder