22 Eylül 2011 Perşembe

22 Eylül 2011 Samsun-Çarşamba demiryolu üzerine konuşma

Samsun-Çarşamba demiryolu üzerine konuşma
“Nemlioğulları’nı bu girişim ve başarılarından ötürü sıcak duygularla tebrik ederim.”
“Memleketin her yanında olduğu gibi bu defa ziyaret ettiğim illerimizde de, en büyük sıkıntının yolsuzluk olduğu bütün fertlerce acı bir şekilde tekrar edildi. Bu üzüntüye ortak olmak doğaldır. En derin üzüntüyle ilgililerden sordum ki; ilin yolu yeterlidir diyebilmek için kaç kilometre yol yapımına gerek vardır. Açıklanan rakamlar iki yüz, üç yüz, dört yüz kilometre idi. Bu rakamları gördüğüm iller için beş yüz hatta yedi yüz kilometreye kadar ulaştırdıktan sonra düşündüm; dün ilçe olan bugünkü illerimizde yedi yüz yılda yedi yüz kilometre yol yapılamaz mıydı? Daha basit anlatayım; yılda bir kilometrelik yol yapılamaz mıydı? Bu hesabı bütün milletin yapması ve bunun gerekleri üzerinde her gün daha derin düşünmesi gerekir. Bu hesap ve düşünce bugünkü yönetim adamları hakkında insaflı bulunmaya da gerekçe olur.
Efendiler! Bu nedenle şunu da açıklayayım ki memleket yönetiminde korkusuzca, kişiye bağlı karışık düşüncelerle ne yapmak istediğini bilmeyenlere, halkın sağlam düşüncesine danışmayı öğütlemelidir.”
Efendiler! Orta Anadolu’nun iskelesi olan Samsun’u Sivas’a bağlayacak olan demiryoluna başlanırken, Nemlioğulları’nın gerçek programa eylemli katılımları ne kıymetli bir örnek olmuştur. Samsun-Çarşamba demiryolunun ne kadar verim ve zenginlik yolu olacağını düşünerek övünebilirler.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder