9 Eylül 2011 Cuma

8 Eylül 2011 İzmir Panayırı'ndan İzmir Fuarı'na


İzmir Panayırı’ndan İzmir Fuarı’na

17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihleri arasında yapılan İzmir İktisat Kongresi’nin hedefi, genç Türkiye’nin ekonomik programına yön vermek ve Lozan’da dayatılan kapitülasyonlar ve imtiyazlara karşı tavır belirlemekti. Kongre, yeni bir iktisadi düzen kurma yolunda Türkiye için tarihi önemde kararlar alarak görevini tamamlamıştı. “Sanayi Grubunun İktisadi Esasları” içinde yer alan “Her sene meşherle açılması ve mümtaz erbâbı-ı sanayin mükâfatlandırılması” kararı, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın doğmasına sebep olmuştu.
Alınan bu kararın Mustafa Kemal tarafından da kabul edilmesinden sonra, Yerli Mallar Koruma Derneği, 1923 yılından itibaren “9 Eylül Yerli Mallar Sergisi” düzenlemeye başlayacaktı.
İlk sergi 8 Eylül 1927’de, 9 Eylül Mahalli Sergisi adı altında Mithatpaşa Sanat Enstitüsü’nde açıldı. İzmir Ticaret Odası’nın teklifi ve dönemin İzmir Ticaret Odası’nın teklifi ve dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in kararı ile açılan sergide 71 resmi kuruluş, 195 yerli firma ve 9 ülkeden 72 kuruluşun ürünleri sergilendi. Sergiyi 80 bin 744 kişi gezdi.
1932 yılına kadar aynı adla sürdürülen serginin adı, 1933 yılında “9 Eylül Panayırı” olarak değiştirildi ve İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz’un çalışmaları ile Büyük Efes Oteli’nin bulunduğu bölgedeki 33 bin metrekarelik alana “İzmir Panayırı” kuruldu.
İzmir Panayırı, 20 Ağustos 1936’da, yerli katılımcıların yanı sıra İngiltere, Irak ve Sovyetler Birliği de katılımıyla uluslar arası bir fuar kimliğine büründü.

Kaynaklar
  • Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
  • E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
  • Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder