9 Eylül 2011 Cuma

9 Eylül 2011 Anadolu Seferi yüzakıyla sona erdi!


Anadolu Seferi yüzakıyla sona erdi!

Afyon’da verilen “İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri” emri, 9 Eylül 1922 sabahı, Türk ordusu tarafından gerçekleştirildi. Yanında İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile Türk ordusunun Bornova-Tepecik yönünde İzmir’e girişini, Türk bayrağının Kadifekale’ye çekilmesini ve işgalcilerin İzmir Limanı’nı terk edişlerini, Belkahve’den dürbünle izleyen Mustafa Kemal, İsmet Paşa’ya dönecek ve şöyle diyecekti: “Paşam, Anadolu Seferi yüz akıyla sona ermiştir. Bundan sonra, başka işlerimize bakarız…”
Pasaport İskelesi hizasında bir Rum tarafından atılan bombayla başından yaralanan Yüzbaşı Şerafettin, Hükümet Konağı’ndaki Yunan bayrağını indirerek, yerine Türk bayrağını asmıştı artık…
1.Süvari Tümeni Kumandanı General Mürsel, üç buçuk yıllık işgalin sona erdiğini, Fransız savaş gemisinin telsizinden şifreli telgrafla saat 14.00’te Garb Cephesi Kumandanlığı’na iletecekti. Saat 20.00’de de, Mustafa Kemal’in kutlama mesajı yayınlanacaktı:
“İlk verdiğim Akdeniz hedefine varmakta, orduların çaba ve fedakârlıklarını saygı ve takdirle anarım. Elde edilen büyük zaferin yapıcı olan arkadaşlarıma teşekkür ve tebriklerimi bildiririm. Orduların, bundan sonra verilecek hedeflerin alınmasında da aynı fedakârlık yarışmasını göstereceklerine inancım tamdır.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
  • E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder