7 Eylül 2011 Çarşamba

5 Eylül 2011 İngiltere ile buzlar çözülüyor


İngiltere ile buzlar çözülüyor

20 Ocak 1936’da İngiltere tahtına geçen VII. Edward, Ağustos ayında Nahlin yatı ile çıktığı Akdeniz gezisini İstanbul’a kadar uzatarak, hayranlık duyduğu Mustafa Kemal ile tanışmak istemişti. Bunun gayri resmi bir ziyaret olmasını isteyen VIII. Edward’ın talebini kabul eden Mustafa Kemal, protokolü umursamamış, İstanbul’a gelmişti.
Kral’ı ve yakınlarını taşıyan Nahlin, 4 Eylül 1936 günü, Gökçeada açıklarında Türk karasularına girdi ve Orgeneral Fahrettin Altay ile Dışişleri Temsilcisi Bülent Uşaklıgil tarafından karşılandı. Kocatepe Deresi önlerinde, 18 Mart 1915’te bu sularında batırılan İngiliz gemilerinde ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Nahlin, 5 Eylül’de Kabataş açıklarında demirlemişti ve Kral, bindiği motordan rıhtıma çıkmasına yardım etmek üzere Mustafa Kemal’in uzattığı elle karşılaşmıştı. I: VIII. Edward’ın ziyareti, Dünya Savaşı’ndan beri İngilizler’e düşman gözüyle bakan Türk halkının tutumunu da değiştirdi. Boğaz’da, Türk donanmasının da katıldığı bir Venedik Gecesi ve Marmara’da yapılan yarışlarla renklenen bu ziyarete, damgasını bir aşk öyküsü vurmuştu. VIII. Edward’ın yanındaki Amerikalı Walls Warfield adlı hanıma gösterdiği ilgi, Mustafa Kemal’e şunları söylemişti: “Kral’ın Madam’a karşı zaafı olduğunu görüyorum. Korkarım ki, tahtını bu kadın yüzünden kaybedecek.” Gerçekten de, Edward, aşkı uğruna tahtını terk edecekti.

Kaynaklar
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder