6 Eylül 2011 Salı

12 Ağustos 2011 İlk Türk Dünya Güzeli Keriman Halis


İlk Türk Dünya Güzeli 
Keriman Halis

1932 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin düzenlediği güzellik yarışmasını Keriman Halis kazanmıştı. Aynı yıl Belçika’nın Spa şehrinde 28 ülkenin katılmasıyla dünya güzellik yarışması yapılacaktı. 1913 yılında doğan Keriman Halis, bu yarışmaya Türkiye’yi temsilen katılmıştı.
Mustafa Kemal, yarışmadan sonra Keriman Halis’e kraliçe anlamındaki “Ece” soyadını verecekti.
Mustafa Kemal, Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği demeçte Keriman Halis hakkında şunları söylemişti:
“Türk ırkının seçkin güzelliğinin sürekli korunmuş olduğunu gösteren dünya hakemlerinin, bir Türk çocuğu üzerindeki kararlarından mutluyuz. Ancak Keriman, hepimizin duyduğu gibi söylemiştir ki, o bütün Türk kızlarının en güzeli olmak iddiasında değildir. Bu güzel Türk kızımız, ırkının kendi varlığında doğal olarak gösterdiği güzelliğini dünyaya, dünya hakemlerinin onayıyla tanıtılmış olmakla elbette kendini memnun, mutlu saymakta haklıdır.
(…) Ancak, Türk gençlerine bu nedenle şunu hatırlatmayı gerekli görüyorum: Övündüğünüz doğal güzelliğinizi bilimsel biçimde korunmasını biliniz ve bu yolda bir değişimin sürekli olmasını ihmal etmeyiniz. Bununla birlikte asıl uğraşmaya zorunlu olduğunuz şey, annelerinizin ve atalarınızın yaptı3ı gibi yüksek kültürde ve yüksek erdemde dünya birinciliğini tutmaktır.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
  • Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder