14 Eylül 2011 Çarşamba

12 Eylül 2011 Edirne'nin Markası Turizmde mi?

Edirne’nin markası turizmde mi?

Öğ. Gör. Selçuk Duranlar
Trakya Üniversitesi
Markalaştım demekle marka olunmaz! Ama gayret edilmemesi de Edirne için ciddi olumsuzluktur.
Kent marka kurulunun kurulamaması, uygulamaların beğenilmemesi ve sürekli olumsuz yönde eleştirilmesi kentte markalaşma çalışmalarında dil birliğinden uzaklaşmaya, yürütme ile ilgili kaosa neden olmaktadır. Kentte en önemli başarısızlıklardan biri de kurumlar arası işbirliği eksikliği ve çekişmeleri görmektedir. Kurumlar eşit koşullarda temsil edilmiyorsa, farklı görüşteki kurumların, iyi uygulamaları olsa bile görüşünden dolayı olumsuz yönde eleştirilmektedir. Kurumlar arası çekişmenin doğurduğu diğer bir sorun ise çalışmaların yürütülmesinde kurumların işbirliği yapamamasının somut altyapı uygulama problemleri doğururken, kent markalaşmasında vizyon, misyon oluşturulamamasından kaynaklı strateji temelli birçok kurumun bir araya geldiği tanıtım çalışmalarının da yapılmasını engellemektedir.
Paydaşlarının rollerinin belirsizliği, kentin markalaşması için gerekli ön koşullardan biri olan kentli halkın yapılan çalışmalara inanması, desteklemesi ve bu dönüşüme katılması kentlilik bilinci olmalısıdır. Edirne’de yaşayıp Edirne’yi tanımayan insan var mı?
Diyoruz ki turizmde turizm bölgelerinin sürdürülebilirlik perspektifi içinde yeniden ele alınarak planlanması ve kaliteli yaşanabilir çevreler oluşturulması, uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi, Edirne’ye özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonunu sağlayarak çok çeşitli turizm imkânlarını sağlık, eğitim, v.b. farklı sektörel kullanımlarla bir arada sunulabilen alternatif turizm odaklı turizm kenti oluşturalım.
Turizm alanları bütün dünyada desteklenen ve teşviklerin sürdürüldüğü yatırım alanları arasındadır. Turizmin geliştirilmesine yönelik bir takım tedbirler alınarak sektörün genel olarak ekonomiye katkı sağlaması açısından örneğin, Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre accession Assistance -IPA) Programı çerçevesinde bazı teşvikler bulunmaktadır. Edirne’de yaşayanlar bunlardan kaçını talep etmiştir? kaçı kabul edilmiş ve uygulanmıştır yada uygulanmaktadır?
Edirne ‘de Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) tanımına giren turizm konaklama tesislerinin yanısıra seyahat acenteleri hangi destekten yararlanmıştır? Mayıs 2011 tarihi itibariyle Edirne’de kaç tane ilçelerinde kaç tane turizm tesisi Bakanlıktan destek almıştır? İnternet sayfasına girdiğinizde bir elin parmaklarını geçmediğini göreceksiniz? Ya diğer iller bizi çoktan geçmişler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder