23 Eylül 2011 Cuma

23 Eylül 2011 'Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir'


‘Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir’

22 Eylül 1924’te Mustafa Kemal, Samsun’da ticaret Okulu öğretmenlerinin verdiği çaya katılıyor ve konuşmasında Cumhuriyet’in rotasını, bilimsel çalışmaların çizeceğini anlatıyordu:
“Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir. İlim ve fenin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır. Yalnız ilmin ve fenin yaşadığımız her dakikadaki devrelerinin olgunlaşmasını kavramak ve yükselişini zamanla izlemek şattır. Binlerce sene önceki ilim ve fen dilinin çizdiği kuralları, şu kadar bin sene sonra bugün olduğu gibi uygulamaya kalkışmak, elbette ilim ve fenin içinde bulunmak değildir…”
“Arkadaşlar, bugün vardığımız sonuç, şüphe yok, çok mutluluk verici, ümit vericidir. Fakat bu mutluluğu saklı tutabilmek için, ümitleri uygulama sahasına koyabilmek için bundan sonra dikkat edilecek noktalar da çoktur. En önemli, en gerçekçi nokta eğitim sorunudur. Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir millet halinde yaşatır; ya da bir milleti esirlik ve yoksulluğa düşürür.”
“Milli eğitimin ne demek olduğunu bilmekte artık bir yol karışıklığı kalmalıdır. Bir de milli eğitim gerçekleştikten sonra onun dilini, metodunu, araçlarını da milli yapmak zorunluluğu tartışılmazdır. Milli eğitim ile açılmak ve yükseltilmek istenilen genç beyinleri, bir yandan da paslandırıcı, uyuşturucu, gerçek dışı fazlalıklarla doldurmaktan dikkatle kaçınmak gereklidir.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder