6 Eylül 2011 Salı

7 Ağustos 2011 Eğitimde Eşitsizliğe Karşı Darüşşafaka...


Eğitimde Eşitsizliğe Karşı Darüşşafaka…

30 Mart 1863 tarihinde, Maliye Nazırı Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Hariciye Hazırı Sakızlı Esat Paşa ve Trabzonlu Ali Naki Efendi tarafından, Cemiyet-i Tedrisiye-i İslami’ye (İslam Okutma Kurumu) adlı bir cemiyet kurulmuştu.
İlk etkinlikleri Kapalıçarşı’daki esnaf çıraklarına boş zamanlarında okuma yazma ve sosyal bilgiler öğretmekti. Bu amaçla 1865’te Beyazıt’ta Simkeşhane’deki Valide Mektebi (Ümmet-ül Hatun Mektebi) onarılarak öğretime açıldı. Öğrenci sayısının çoğalması üzerine Aksaray’daki Ebubekir Paşa Mektebi de öğrenime açıldı ve 1873’te Darüşşafaka’nın öğretime başlamasına dek Cevdet Efendi’nin yönetiminde hizmet gördü.
Paris sefaretinden İstanbul’a gelerek cemiyete katılan Sakızlı Esat Paşa, Fransa’da gördüğü asker yetimlerinin eğitimine özel Prytanee Militaire de la Fleche adlı bir okulun planlarını, proğramanı, ders kitaplarını, hatta öğrenci giysilerini örnek olarak getirmişti. Bunlar cemiyet üyelerince benimsenerek Darüşşafakatü’l İslami’ye adıyla okulun kuruluşu gerçekleştirildi. Fatih semtinde bir arsa alınmış, okul binasının projesi ise Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı Balyan Efendi tarafından hazırlanmıştı. Yapımına 14 Ağustos 1868’de başlanan ve 17 Haziran 1873’te Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye’nin adı Türk Okutma Kurumu olarak değiştirildi. 3 Ocak 1953’te ise, Türk Okutma Kurumu adı Darüşşafaka Cemiyeti oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder