6 Eylül 2011 Salı

3 Ağustos 2011 New York'tan İstanbul'a Rekor Uçuşu


New York’tan İstanbul’a Rekor Uçuşu

33 yaşındaki Russell Boardman, Eylül 1929’da Paris’ten Mançurya’ya 7859 km’lik bir mesafe kat eden, Dieudonnes Costes ve Maurice Bellonte adlı iki Fransız’ın en uzun mesafe uçuş rekorunu kırmak istiyordu. Gideceği yeri de belirlemişti: İstanbul… Yardımcı pilotu da, 29 yaşındaki John Polando olacaktı. İki pilot, 28 Temmuz 1931’de, saat 06.05’te Brooklyn Floyd Bennett Havaalanı’ndan kalkış yaptığında, depolarında 2880 litre benzin vardı. Bu, o zamana kadar 300 beygirlik bir motorun kaldırabileceği en büyük ağırlıktı ve bu yüzden tarihe geçecekti.
Uçak, 30 Temmuz, saat 13.20’de Yeşilköy Havaalanı’na indi. Kutlamalardan sonra, iki pilot, tarihi Pera Palas Oteli’ne götürüldü.
Boardman ve Polando, otellerinde dinlenirken, Büyükelçi Grew’e bir haber gelir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, iki pilotu da görmek istiyordur. Hemen de Yalova’daki evinde… Grew “Mucizelerin mucizesi… Gazi, övgüye değer havacılarımızı evine kabul etmek istedi” diyecektir olayı anlatırken. Yalova’da Başbakan İsmet İnönü Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Bey ve üst düzey Türk yetkililerden oluşan büyük bir topluluk tarafından kabul edildiler. İsmet İnönü, Amerikalı pilotların kostümlerinin üstüne, elmaslardan oluşan Türk Tayyare Cemiyeti’nin en önemli nişanlarını takar. Ve Atatürk’le buluşma zamanı gelmiştir artık. Mustafa Kemal kendilerini çok sıcak karşılar ve başarılarından dolayı kutlar.
Kaynaklar
  • Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
  • Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder