21 Eylül 2011 Çarşamba

21 Eylül 2011 Mareşallik rütbesi ve ‘Gazi’ unvanı


'Mareşallik' rütbesi ve ‘Gazi’ unvanı

Milli Mücadele’nin başlarında, Erzurum’da bulunduğu sırada, kendisini İstanbul’a çağıran Saray ile 8-9 Temmuz 1919 gecesi yaptığı telgraf görüşmesinde, Mustafa Kemal’e, “resmi memuriyetine son verildiği” bildirilmişti. Hiçbir rütbesi olmadan “milletinin sinesinde” mücadelesini sürdüren Mustafa Kemal’e, Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Millet Meclisi “Başkomutan” vermişti. Savaşın, 13 Eylül’de kazanılmasının ardından, “Garp Cephesi Komutanı” İsmet İnönü ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, “Edirne Mebusu İsmet ve Kozan Mebusu Fevzi” imzalarıyla 15-16 Eylül 1921’de cepheden Meclis&e gönderdikleri tarihi önergeyle, Mustafa Kemal’e “Müşirlik” rütbesi ile “Gazilik” unvanı “tevcihi” önermişlerdi.
19 Eylül 1921’de çıkarılan yasayla “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanı verilen Başkomutan Mustafa Kemal, Meclis’e şu sözlerle teşekkür etmişti:
“…Kazanılan bu başarı, Yüksek Heyet’imizin iradesiyle kuvvet bulan ordumuzun iradesi sayesinde, düşmen ordusunun iradesinin kırılması suretiyle gerçekleşmiştir. Bu sebeple, ödüllendirişinizin gerçek muhatabı yine ordumuzdur.”
Mustafa Kemal, 20 Eylül 1921’de orduya yayımladığı bildiri de teşekkür içeriyordu: “…Zaferden dolayı sizin kahramanlıklarınızla, sizin gönderdiğiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetlerin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı, ancak size mal ederek, bütün askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım.”

Kaynaklar
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
  • E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder