6 Eylül 2011 Salı

29 Ağustos 2011 Mustafa Kemal'in Ünlü Dumlupınar Konuşması


Mustafa Kemal’in
Ünlü Dumlupınar Konuşması

Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda kazanılan zaferin ikinci yıldönümünde Mustafa Kemal, Dumlupınar’da Meçhul Asker Anıtı’nın temelini atmak üzere eşi Latife Hanım, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir ile birlikte Afyon’a gittiler.
Mustafa Kemal, Meçhul Asker Anıtı’nın temelini attığı törende yaptığı konuşmada, bir zaferi kazanmanın, başlamak için kaçınılmazlığını, ama bununla yetinmemek gerektiğini vurguluyordu.
“Bilinmeyen kalmamıştır ki: Ulusumuz, egemenliğini eline aldığı gün, en karanlık yoksulluğun, en derin uçurumun kıyısında idi. Bütün güçleri yıpranmış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, pek acıklı bir durumda idi. Bütün bunları hiçe sayarak varlığını ve bağımsızlığını kurtarmaya karar verdi. Bu kararını başarıya ulaştırabilmek için kendine bir toplu davranış, bir belirli erek seçmesi gerekiyordu. Ulusun bütün varlığı ile bütün inanıyla, canını dişine takarak o yolda birlikte yürümesi ve er geç başarıya ulaşması gerekti. İşte baylar o erek bu yerdi, burasıydı. Umulan ve istenen başarı, işte burada kazanılan zaferdi. İnsanlığın tarihi, baştanbaşa, bu söylediğimi ispatlamaktadır. Uygarlığın yeni buluşları, olağanüstü teknik başarıları, dünyayı değişmeden değişmeye sürükleyip durduğu bir evrede, yüzyılların eskittiği davranış ve düşünüşlerle, geçmişe saplanıp tapmakla, varlığımız korumak olmaz.
Gençler!
Geleceğe güvenimizi güçlendiren ve sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz eğitimle, bilgi ile insanlıktaki üstünlüğün, yurt sevgisinin, düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni kuşak! Gelecek sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizsiniz.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
  • Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder