6 Eylül 2011 Salı

25 Ağustos 2011 "Öğretmenler yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır"


“Öğretmenler! 
yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır!”

Mustafa Kemal, 25 Ağustos 1924’te ilk kongresini Ankara’da yapan Muallimler Birliği’nin üyelerine, dönemin Milli Eğitim Bakanı Vasıf Çınar tarafından verin çay ziyafetine de katılmış, bura tarihe geçecek konuşmalarından birini yapmıştı…
“Türkiye Muallimler Birliği’nin bütün memlekette şekillenmesini, Konya’yı olduğu gibi Van’ı ve Hakkâri’yi de teşkilatı içine almasını ve her köyde üyeye sahip olmasını derin bir ilgi ile bekleyeceğim.
Öğretmenler! Yeni nesil, Cumhuriyet’in özverili öğretmen ve eğitmenleri, sizler yetiştireceksiniz; yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. (…) Göz korkutma ilkesine dayanan ahlak, bir erdem olmadığı gibi güvene de uygun değildir. Efendiler! Bu görüşümde sizin tamamen benimle beraber olduğunuza şüphe etmiyorum. Genel öğrenim ve eğitim programımız da bu temelleri içine alır. Fakat biliyorsunuz ki, görüşlerin, programların kesin ve açık olması çok önemli olmakla birlikte verim ve eser verebilmesi, onların becerikli, anlayışlı ve özverili öğretmenlerimiz tarafından okullarımızda çok büyük dikkat ve gayretle uygulamasına bağlıdır. İşte özellikle sizden rica edeceğim konu budur. Sizin başarınız, Cumhuriyet’in başarısı olacaktır. Arkadaşlar, yeni Türkiye’nin birkaç yıla sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılâplar sizin, saygıdeğer öğretmenler, sosyal ve fikri inkılâptaki başarılarınızla desteklenecektir. Hiçbir zaman hatırlarınızdan çıkmasın ki, Cumhuriyet sizden ‘fikir hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller ister.”
25 Ağustos 1928’de, Mustafa Kemal’in de katıldığı dördüncü Muallimler Birliği Kongresi’nde öğretmenler yeni Türk alfabesini öğreteceklerine dair ant içmişlerdi.
Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
  • E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder