6 Eylül 2011 Salı

6 Ağustos 2011 Birinci Pozantı Kongresi


Birinci Pozantı Kongresi

Pozantı’da 5 Ağustos tarihinde toplanan Kongre’de Adana vilayet merkezi ilan edilmiş, vali ve mülki amirleri seçilmiştir. Adana’dan kaçan on binlerce Çukurovalının Pozantı İstasyonu’nda karşıladığı Mustafa Kemal Paşa’nın katıldığı Kongre’ye Kayseri, Niğde ve Bor’dan delegeler çağrılmıştı.
Kongre, iki oturum yapılarak tamamlanmıştır. Birinci oturumda, mevcut durum genel olarak müzakere edilmiş ve hususi bir şekilde Çukurova bölgesinin düşmandan kurtarılması üzerinde önemle durulmuştur. Konuşmacıların ana talebi savaş malzemesi olmuş, Mustafa Kemal Paşa da imkân nispetinde silah ve cephane yardımı yapılacağını söylemiştir.
Kongrenin ikinci oturumunda delegeler, Mustafa Kemal Paşa’ya bir teklifte bulunarak Pozantı’nın müstakil bir liva (sancak) haline getirilmesini istediler. Mustafa Kemal Paşa teklifi sundu: “Güzel Adana şimdi işgal altındadır. Biz burada yeniden bir vilayet teşkilatı kuralım. Bu suretle Adana’yı burada milli bir hareket merkezi ve vilayet teşkilatı olarak vücuda getirmiş oluruz. Böylece bütün kaza ve nahiyeleri de buradan, bir elden idare etmek imkân dâhiline girer.”
Mustafa Kemal Paşa’nın bu sözleri alkışlarla karşılanmış ve ittifakla kabul edilmiştir. Alınan kararla, o güne kadar bucak merkezi olan Pozantı’da Adana Vilayeti Teşkilatı kurmuştur.
Kaynaklar
  • Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder