11 Eylül 2011 Pazar

11 Eylül 2011 Atatürk'ün Bursa Konuşması


Saygıdeğer Bursalılar!

Mustafa Kemal 11 Eylül 1924’te konuşmasını yaparken, aynı zamanda, Bursa’nın işgalden kurtulmasının yıldönümünü de kutluyordu.
“Kederlerin, felaketlerin son bulunduğuna işaret olan bu kurtuluş bayramında, bu güzel beldeyi, bu verimli bölgeyi, Türk Cumhuriyeti’nin büyük uygarlık merkezlerinden biri durumuna getirmek için üzerinize düşen görevin ne kadar büyük, ne kadar çaba ve özveri gerektirir olduğunu da söylemek isterim.
Arkadaşlar! Nilüfer Çayı ve onunla birleşen birçok derelerle sulanan ovasıyla, iki bin beş yüz metre boylu dağının büzlü ve büyüleyici görüntüsüyle her türlü yükselişe aday olan bu verimli ve aydınlık memleket, mutlaka hak ettiği uygar yere ulaştırılmalıdır.
Efendiler! Bursa tarım memleketidir, sanat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir… Fakat saygıdeğer kardeşler! Bilelim ve açıkça söyleyelim ki, Bursa bugünkü haliyle boşa harcanan yüzyıllara ve bu yüzyıllarda uğradığımız kötülüklerin izlerinden başka bir şey değildir. Bu kıymetli belde henüz övüncü ve mutluluğu gerektiren önemli bir şey göstermiyor. Onun için tekrar etmeliyim ki memleketin istediği uyanıklılık ve ona göre çaba gösterme derecesi büyüktür.
Bununla beraber ey özverili ve memleketi seven saygıdeğer Bursalılar! Siz Cumhuriyet’in ayrılmaz uygarlık ve yenilenme yolunda yüksek eserler meydana getireceksiniz. Böylece Türk Cumhuriyeti’ni her gün daha çok destekleyen ve sağlamlaştıran unsurların sürekli ileri saflarında bulunacaksınız. Bundan asla şüphe etmiyorum.”

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
  • Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder