6 Eylül 2011 Salı

9 Ağustos 2011 Cumhuriyet Anıtı'nda İki Rus Subayı


Cumhuriyet Anıtı’nda 
İki Rus Subayı…

Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’i anıtlaştırmak için İstiklal Caddesi Gümüşsuyu ve Sıraselviler arasında kalan bir açıklıkta, bir meydan çeşmesi yaptırılması düşünülmüştü. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya sipariş verilen bu anıt için kışlanın bir kısmı da alana katılmıştı.
11 metre yüksekliğindeki Cumhuriyet Anıtı’nın iki yüzündeki, bronz figürlerinin yer aldığı geleneksel mimari kullanmıştı. Kaidesi, pembe Trentino ve yeşil Suza mermerlerinden yapılmıştı. Dar yüzlerde bulunan mermer yalaklar ise, çeşme fikrinden vazgeçildiğinden kullanılmamıştı…
Dört cepheden oluşan Anıt’ın Sıraselviler’e bakan tarafı Cumhuriyet dönemini, Harbiye’ye bakan cephesi Kurtuluş Savaşı’nı simgeliyordu. Diğer iki cephede ise, bayrak asmış askerler görülüyor, bu askerlerin üst kısmında birer kadın yüzü olduğu dikkat çekiyordu. Kadın yüzü bir cephede peçeliydi. Cumhuriyet öncesindeki, esaret içinde yaşayan kadını temsil ediyordu. Diğer yöndeki kadın yüzünde ise peçe yoktu. Bu gülen kadın yüzü, Cumhuriyet sonrası çağdaş kadının sembolüydü…
Anıtın kurtuluş Savaşı’na ait yüzünde Mustafa Kemal, Cumhuriyet’e ait yüzünde İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Atatürk, askerlerin ve halkın arasında, Kurtuluş Savaşı’ndaki yardımlarına atfen iki Sovyet subayı, Mareşal Voroşilov ve General Frunze de, Mustafa Kemal’in isteğiyle, bir teşekkür jesti olarak yer almıştır.
Kaynaklar
  • Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
  • Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder